Miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem


Najlepsze ciasteczka, jakie upiekłam tej jesieni! Przed pojawieniem się tego posta piekłam je już trzy razy, bo znikają w zastraszającym tempie ;) Są miękkie, przypominają konsystencją biszkopciki, a jedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika, mają pyszną, chrupiącą skórkę. Po wystudzeniu najlepiej smakują polane lukrem. W smaku przypominają pierniczki norymberskie, ale do ich przygotowania nie potrzeba aż tylu składników. Piekłam zarówno wersję pszenną, jak i bezglutenową, ciasteczka można było ledwo rozróżnić między sobą. Jeśli chodzi o dynię (dle niektórych będącą kontrowersyjnym dodatkiem), moim zdaniem nie czuć jej w cieście, nadaje mu za to lekką wilgotność i sprawia, że ciasteczka nie tracą szybko świeżości. To jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować - genialne efekty, przy małym nakładzie pracy! :)


Składniki (na ok. 30-35 ciastek):

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zastępuję 1 łyżeczką przyprawy do piernika)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • parę kropli ekstraktu z wanilii

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, poszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól, odstawić. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać dynię, jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).

Blachę przykryć papierem do pieczenia. Nabierać ciasto przy pomocy łyżki i dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć w dużych odległościach od siebie (po 9 ciastek na blachę) i lekko spłaszczyć. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 ºC. Gotowe ciastka studzić na kratce. Przygotowować lukier - zmiksować wszystkie jego składniki w misce, gęstość regulować poprzez dodawanie cukru pudru, lub mleka. Udekorować całkowicie wystudzone ciastka.

Smacznego!





Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://allrecipes.com/
21 komentarzy on "Miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem"
  1. Takie jesienne te ciastka, pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślicznie udekorowane. Aż chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są cudowne :) Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne, a smakują pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. czym zastapic make gryczana? (pszenna niestety odpada) mielone migdaly, maka ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że obie te mąki się nadają, ja bym pewnie dała ryżową ;)

      Usuń
  6. robie je po raz 5 i zawsze wychodzą :* moja klasa je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zwłaszcza że w moim domu to jeden z najczęściej powtarzanych przepisów :))

      Usuń
  7. Mąka ziemniaczana w tym przepisie jest mąką ziemniaczaną, a nie skrobią ziemniaczaną, prawda? Czym mogę ją zastąpić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dawno temu czytelnik zwrócił mi uwagę, że to nie to samo - ale tutaj spokojnie jedno można zastąpić drugim :)

      Usuń
  8. Ciastka są pyszne! Synek i mąż zachwyceni. Nawet bez pudru. Zrobiłam lekko słodkie czyli dałam tylko pół szklanki cukru. Jak dla nas wystarczająco słodkie. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden z tych przepisów, w którym naprawdę dowolnie można zmieniać ilość słodu. Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowały! Pozdrawiam :)

      Usuń