To najbardziej błyskawiczny w przygotowaniu sernik, jaki robiłam. Bez pieczenia, ale i bez żelatyny. Bardzo, bardzo kremowy, mazisty, ale łatwy do pokrojenia na dowolnej wielkości kawałki. Zdecydowałam się go wypróbować, ponieważ urzekły mnie w widoczne w jego przekroju warstwy herbatników, tworzące wzór paseczków. Nie będzie pewnie smakował każdemu, ze względu na swoją mocno kremową strukturę i korzenny smak - ale to czyni go wyjątkowym i wyróżnia na tle innych serników, które jadłam do tej pory. Z mamą stwierdziłyśmy zgodnie, że to idealne ciasto do kawy. Szybkie w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i podania, a przy tym nakładzie pracy - całkiem efektowne :)
Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? Tutaj znajdziesz wskazówki.
Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):
- 680 g twarogu trzykrotnie zmielonego/twarogu sernikowego (bardzo gęstego!) o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki białego cukru (dałam 1/2)
- 425 g puree z dyni, bardzo gęstego (użyłam 320 g domowego puree z pieczonej dyni)
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki przyprawy do dyni (dodałam 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę przyprawy do piernika)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 340 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych (użyłam waniliowo-kakaowych; bezglutenowcy wybierają ciastka bezglutenowe)
- gorzkie kakao do oprószenia
Ser i oba rodzaje cukru zmiksować w misce na gładką masę. Dodać puree dyniowe, sól, przyprawy i wanilię, ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć jednorazowej - wygodna opcja), na spód położyć pierwszą warstwę herbatników, docinając je na wymiar, jeśli to konieczne. Odmierzyć 1/4 masy serowej i rozsmarować na herbatnikach. Powtórzyć schemat jeszcze trzy razy - kłaść herbatniki na zmianę z serem, kończąc warstwą serową. Formę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, po schłodzeniu sernik powinien być bardziej sztywny. Pokroić go na niewielkie kawałki (u mnie wielkości herbatników) i ostrożnie wyciągać z formy (pierwszy kawałek może się rozpaść, jeśli używamy sztywnej formy). Oprószyć kakao i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/
Ale to aksamitnie wygląda...mniam :)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda super :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten sernik, takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piękne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńNo i jak z dynią, to musiał być pyszny :)
Widzę, że nie tylko ja za nią przepadam ;)
UsuńTen sernik wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie i bardzo smakowicie. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, sam wygląd mówi za siebie.Uwielbiam serniki i dynię .koniecznie do zrobienia ,jak najszybciej :))pozdrawiam Alinka
OdpowiedzUsuńJa dynię lubię od dawna, ale serniki to moje ostatnie odkrycie - prowadzenie bloga w końcu mnie do nich przekonało ;) Pozdrawiam!
Usuń
OdpowiedzUsuńSernik bez pieczenia to dla mnie nowość, koniecznie muszę spróbować :-)
Przepis jest super szybki, trzeba tylko pamiętać o użyciu gęstego sera dobrej jakości - z półpłynnych serków przypominających serek homogenizowany, ciasto się nie uda :)
Usuń