Szybki sernik dyniowy



To najbardziej błyskawiczny w przygotowaniu sernik, jaki robiłam. Bez pieczenia, ale i bez żelatyny. Bardzo, bardzo kremowy, mazisty, ale łatwy do pokrojenia na dowolnej wielkości kawałki. Zdecydowałam się go wypróbować, ponieważ urzekły mnie w widoczne w jego przekroju warstwy herbatników, tworzące wzór paseczków. Nie będzie pewnie smakował każdemu, ze względu na swoją mocno kremową strukturę i korzenny smak - ale to czyni go wyjątkowym i wyróżnia na tle innych serników, które jadłam do tej pory. Z mamą stwierdziłyśmy zgodnie, że to idealne ciasto do kawy. Szybkie w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i podania, a przy tym nakładzie pracy - całkiem efektowne :)

Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? Tutaj znajdziesz wskazówki.


Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):

  • 680 g twarogu trzykrotnie zmielonego/twarogu sernikowego (bardzo gęstego!) o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki białego cukru (dałam 1/2)
  • 425 g puree z dyni, bardzo gęstego (użyłam 320 g domowego puree z pieczonej dyni)
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do dyni (dodałam 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę przyprawy do piernika)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 340 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych (użyłam waniliowo-kakaowych; bezglutenowcy wybierają ciastka bezglutenowe)
  • gorzkie kakao do oprószenia

Ser i oba rodzaje cukru zmiksować w misce na gładką masę. Dodać puree dyniowe, sól, przyprawy i wanilię, ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć jednorazowej - wygodna opcja), na spód położyć pierwszą warstwę herbatników, docinając je na wymiar, jeśli to konieczne. Odmierzyć 1/4 masy serowej i rozsmarować na herbatnikach. Powtórzyć schemat jeszcze trzy razy - kłaść herbatniki na zmianę z serem, kończąc warstwą serową. Formę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, po schłodzeniu sernik powinien być bardziej sztywny. Pokroić go na niewielkie kawałki (u mnie wielkości herbatników) i ostrożnie wyciągać z formy (pierwszy kawałek może się rozpaść, jeśli używamy sztywnej formy). Oprószyć kakao i podawać. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/
15 komentarzy on "Szybki sernik dyniowy"
  1. Ale to aksamitnie wygląda...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i smacznie, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ten sernik, takiego jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie :)
    No i jak z dynią, to musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sernik wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie i bardzo smakowicie. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, sam wygląd mówi za siebie.Uwielbiam serniki i dynię .koniecznie do zrobienia ,jak najszybciej :))pozdrawiam Alinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dynię lubię od dawna, ale serniki to moje ostatnie odkrycie - prowadzenie bloga w końcu mnie do nich przekonało ;) Pozdrawiam!

      Usuń

  8. Sernik bez pieczenia to dla mnie nowość, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest super szybki, trzeba tylko pamiętać o użyciu gęstego sera dobrej jakości - z półpłynnych serków przypominających serek homogenizowany, ciasto się nie uda :)

      Usuń