Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka


Mój ulubiony, sprawdzony przepis na gofry, który powstał metodą prób i błędów. Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy. Testowałam przepis na gofrownicach o mocy 800W i 1200W i sprawdził się w 100%, należy tylko pamiętać, że im niższa moc gofrownicy, tym dłużej należy smażyć ciasto. Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na mleko. Polecam nie tylko alergikom! ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 350 ml wody
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 350-400 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa: 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)

W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu nie staną się "gumowe". Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

53 komentarze on "Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka"
  1. Ile gofrów z tego przepisu wychodzi ? :)
    Wszędzie szukam właśnie przepisu na takie chrrrupiące !

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofrownicy u mnie brak - oj szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wyglądają te gofry! Tak dawno nie jadłam już gofrów... muszę je zrobić wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Rzeczywiście wyszły bardzo chrupiące. Pycha :) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. extra :) wyszły przepyszne i chrupiące :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły przepyszne :) robiłam wersję bezglutenową i to najlepsze gofry jakie jadłam do tej pory. Jedynym mankamentem jest to, że miękną po jakimś czasie, ale pewnie jak wszystkie. Pozdrawiam i życzę dalszych wspaniałych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie mnie cieszą dobre wieści od osób, które wypróbowały przepis z bloga! Co do mięknięcia gofrów - niestety, chyba już taka ich natura, bo jeszcze nie spotkałam takich, które nie "wymiękłyby" po jakimś czasie od usmażenia...;) I cieszę się, że tak Ci posmakowały, bo to moje ulubione jak do tej pory! Dziękuję za motywację do działania, obiecuję że jeszcze wiele się na tym blogu ukaże! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Bardzo dobre, mam gofrownicę 760 W i ten przepis jest jednym z pierwszych, dzięki któremu gofry były naprawdę chrupiące i przy tym miękkie w środku, super! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne gofry, chrupiące! U nas w wersji bezglutenowej, zabrakło mi mąki gryczanej , uzupełniłam kukurydzianą, tez super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że wyszły takie dobre :) Właśnie o to chodzi, żeby nie być niewolnikiem przepisu, a radzić sobie z pomocą mąki, którą akurat się ma. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Bardzo fajny przepis i na pewno go także wypróbuje. Tym bardziej że nie wydaje się przesadnie skomplikowany. A im coś łatwiej zrobić tym lepiej. Sama stosuję różne przepisy i faktycznie są takie, jakie zawsze wychodzą. Od siebie dam jeszcze taki sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ - też prosty i sama także czasami go stosuję. Wszystko zależy od upodobań smakowych na dany dzień. Może ktoś lubi też gofry z czekoladą lub syropem klonowym ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy gofry z Twojego przepisu udadzą się, jeśli upiekę je w piekarniku? Miałabyś może jakieś dodatkowe wskazówki? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Niestety, nie mam doswiadczenia w wypiekaniu gofrow! Uzywasz specjalnych form? Zdaje sie, ze widzialam kiedys takie w Lidlu i mocno mnie zaciekawilo, jak smakuja upieczone w nich gofry ;) Co do ciasta, to wydaje mi sie, ze nie potrzebuje zadnych modyfikacji, powinno byc dobre po upieczeniu :)

      Usuń
  11. Zrobiłam te gofry z połowy porcji. Wyszły mi cztery duże sztuki i jeden "niedobitek" ;) Gofry są fantastyczne. Szybkie w przygotowaniu, bardzo chrupiące i sycące. Ten przepis jest dużo lepszy niż przepis na gofry pszenne z którego dotychczas korzystałam. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i baardzo się cieszę, że przepis nie zawiódł smaku osoby, która pamięta pszenne gofry ;)

      Usuń
  12. Wyszły rewelacyjnie: chrupiące i pyszne. Gofrownicę mam bardzo słabej mocy więc dłużej musiały w niej posiedzieć ;-) ale są naprawdę smakowite. Przepis zapisuję na przyszłość. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że niska moc gofrownicy nie okazała się problemem nie do przeskoczenia ;) Sama korzystałam z tego przepisu na różnym sprzęcie, żeby sprawdzić, czy za każdym razem da się uzyskać chrupiące gofry :) Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  13. Robimy tylko z tego przepisu:) Dziś dostałam takie na śniadanie na Dzień Mamy z bitą śmietany i truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mnie duma rozpiera, kiedy czytam ten komentarz :D z truskawkami musiały być chyba najlepsze na świecie...;)

      Usuń
  14. wyszly boskie !!! dziekuje ,ze dzieki Tobie ja i moje dzieci mogly sie nimi objadac!!!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - sama nigdy nie poprzestaję na jednym, haha ;)

      Usuń
  15. wyszly boskie !!! dziekuje ,ze dzieki Tobie ja i moje dzieci mogly sie nimi objadac!!!;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały przepis. Dziękuje! Mój mąż jak spróbował - zrobiłam bezglutenowe, to powiedział, że najlepsze jakie zrobiłam. Chruuuupiące jak żadne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Też je uwielbiam za tą chrupkość, na mleku nigdy mi nie wyszły takie, jak na wodzie - to magiczny składnik ;)

      Usuń
  17. Gofry bez glutenu? Jeszcze takich nie próbowałam. Muszę koniecznie je zrobić. Najczęściej przygotowuje takie zwykłe. Wiem też, że moja koleżanka robiła owsiane gofry i ciasto się przykleiło, ale to chyba wina urządzenia, bo miała jakieś słabe. Ja mam gofrownicę z wyższej półki (Profi) i nigdy nie miałam problemu z ich przygotowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne Gofry ja zastąpiła mąkę gryczana kukurydzianą i wyszły przepyszne lepsze niż takie normalne które do tej pory robiłam dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, sama chętnie skorzystam z takiej zamiany, jeśli zabraknie mi mąki gryczanej (osobiście bardzo odpowiada mi smak mąki kukurydzianej). Proszę bardzo i dziękuję za pozostawienie komentarza! :)

      Usuń
  19. Nareszcie przepis na idealne gofry! Pyszne, chrupiace po upieczeniu (bo pieke w piekarniku, brak gofrownicy) i dajace sie zjesc na drugi dzien. Ogromnie dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, a ja zawsze chciałam spróbować upiec gofry w piekarniku, ale nie mam odpowiedniej formy :) bardzo się cieszę, że i tak się sprawdziły!

      Usuń
  20. Te gofry bezglutenowe są rewelacyjne. Nie wiem ile razy je już robiłam. Taki przepis to skarb. Dziękuję bardzo. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, widzę że przepis zasłużył sobie na zaufanie :) dziękuję bardzo za zostawienie po sobie śladu na blogu!

      Usuń
  21. O jejku! Na zdjęciu gofry wyglądają obłędnie.
    Wlasnie zamowilam gofrownice, specjalnie na tę gofry :) ma przyjsc w czwartek to sprobujemy ;)
    Super ze trafiłam na tego bloga! Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzymam kciuki, żeby gofry wyszły pierwsza klasa! Skoro nawet skłoniły do sprzętowych inwestycji...;)
      Pozdrawiam i zapraszam tak często, jak będzie potrzeba zmajstrowania czegoś słodkiego :)

      Usuń
  22. dziękuję za przepis. Nie mogę glutenu i naprawdę bardzo długo szukałam przepisu na gofry z gryczanej mąki. Robię je już jakiś czas i moje dzieci wraz z mężem uwielbiają je. Gofrownicę mam byle jaką zakupioną na szybko w Rossmanie by zacząć robić Twoje gofry ;)
    Może pojawi się przepis by gofry były z jaglanej mąki ? Będę wdzięczna <3

    Pozdrawiam, Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie, że gofry tak wszystkim posmakowały i warto było inwestować w sprzęt ;) Obiecuję, że jak tylko trafię w sklepie na moją ulubioną mąkę jaglaną, to zrobię testy - jestem pewna, że już nie raz robiłam na niej gofry/naleśniki/placuszki, ale po prostu nie notowałam przepisu. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  23. Witam, czy można zastąpić olej masłem?Jak tak to jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zastąpić tą samą objętością rozpuszczonego, przestudzonego masła :) jeśli chodzi o gramaturę, to myślę, że ok. 80 g masła

      Usuń
  24. Dziękuję bardzo za przepis.
    Jest to pierwszy, który dla mnie jest idealny.
    Długo szukałam przepisu na gofry na wodzie - nie toleruje mleka - i to był strzał w 10.
    Moge się teraz zajadać nimi do woli. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze co może być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mnie to cieszy, sama byłam w szoku, że w sumie dobre gofry na wodzie to taka prosta sprawa - chyba człowiek dał sobie przez lata wkręcić, że mleko do ciasta niezbędne ;) Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  25. Dziękuję za przepis. Córka bezlaktozowa od rana dzisiaj mówiła o gofrach. A tu mleka nie było. Od dzisiaj będą gofry tylko na wodzie i jeszcze bezglutenowe spróbuję. U mnie w domu jeszcze córka bezglutenowa tylko dzisiaj jej w domu nie ma i testowałam przepis na pszennej mące. Są super mała siedzi obok mnie i pałaszuje aż miło. Szkoda że nie możesz słyszeć tych wszystkich mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczna sprawa, kiedy okazuje się, że jakiś przepis z internetu wrzucony kilka lat temu, jeszcze dzisiaj jest w stanie sprawić komuś "mniam mniam" :) Dziękuję za zostawienie komentarza, cieszę się bardzo, że córce smakuje!
      PS bezglutenowe też wychodzą - sama nasmażyłam sobie takich już niezliczoną ilość razy ;)

      Usuń
  26. Robiłam już wiele bezglutenowych i glutenowych gofrów z różnych przepisów, niektóre były bardzo skomplikowane, że aż odstraszały, zajmowały dużo czasu, w innych trzeba było dodawać 6 rodzajów mąk itd i było mnóstwo gratów do mycia, ale te (w wersji bezglutenowej).... są najbardziej chrupiące (a miękkie w środku), leciutkie, pyszne. Mąż powiedział, że lepsze niż z budki, smakują przepysznie na ciepło ale też na zimno jak wafelki :) Robi się je mega szybko i są najzdrowszą wersją gofrów bezglutenowych jakie do tej pory robiłam. Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, jak miło mi to czytać! Większość tych moich bezglutenowych przepisów to tak naprawdę dość proste patenty, a to dlatego, że sama sobie z początku torowałam drogę w bezglutenowej diecie. Czyli kombinowałam, żeby jak najmniejszym wysiłkiem i nakładem produktów, zjeść coś możliwie najsmaczniejszego ;) Przyznaję, że i dla mnie te gofry były niespodzianką - są tak proste! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przemiłą wiadomość <3

      Usuń
  27. Witam serdecznie, a jak mogłabym zastąpić te dwa jajka w przepisie? Synek ma uczulenie na białko jajka kurzego i ogólnie nabiał więc ten przepis chętnie wypróbuję tylko to jajko :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam tak dużego doświadczenia w tworzeniu przepisów bez jajek - najprostsze, co przychodzi mi na myśl, to rozgnieciony dokładnie mały banan. Gofry powinny się udać, jednak nie gwarantuję, że zachowają swoją oryginalną chrupkość.
      Jeśli znajdzie Pani sposób na te jajka w przepisie, proszę dać znać! :)

      Usuń
  28. Dzień dobry, czy żółtka należy oddzielić od białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, chociaż oczywiście na pewno nie zaszkodziłoby to gofrom ;)

      Usuń