Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi


Czekałam na odpowiedni moment, żeby upiec ten sernik. Jesień zawsze mocno skłania mnie w stronę wypieków z jabłkami, polewami, a w tym roku - również z serem. Tak się stało, że przez rok prowadzenia bloga zaczęłam rozsmakowywać się w sernikach :) Dzisiejszy przepis mógłby wydawać się połączeniem szarlotki z sernikiem, ale smak zdecydowanie przeważa po stronie sera i zgodnie z tym nazwałam wypiek. Posmak jabłek jest wyczuwalny, ale nie dominuje nad kremowym nadzieniem z sera. Nie mogłam odmówić sobie polania ciasta sosem toffi. Przygotowałam go domowym sposobem, ale można użyć gotowego mleka skondensowanego w tubce, jeśli bardzo zależy nam na czasie. Mój sernik upiekłam w okrągłej formie, ale w oryginale przepis przewidywał wykorzystanie blachy prostokątnej o wymiarach 23 x 33 cm i żeby jej użyć, wystarczy podwoić podane niżej składniki. Na zdjęciu widać wersję bezglutenową (stąd ciemniejszy kolor ciasta). Posmakuje osobom lubiącym odkrywać nowe smaki sernika ;)


Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):

Kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/4 szkl. kukurydzianej, 1/8 ziemniaczanej i 1/8 amarantusowej)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 115 g masła

Serowe nadzienie:
  • 410 g twarogu trzykrotnie zmielonego / sera do serników dobrej jakości, w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru
  • 2 duże jajka

Warstwa jabłkowa:
  • 1,5-2 jabłka, obrane i drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru

Kruszonka:
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: mąka gryczana, amarantusowa i ziemniaczana, po równo)
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych błyskawicznych (bezglutenowcy: np. otręby gryczane)
  • 60 g miękkiego masła

Polewa (ilość na mały słoiczek):
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę i brązowy cukier. Dodać pokrojone na kosteczki masło i szybko zagnieść lub wyrobić widelcem (ciasto powinno przypominać kruszonkę). Wyłożyć na spód formy, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia i docisnąć. Włożyć do piekarnika i podpiekać przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.

W czasie zapiekania przygotować nadzienie serowe. W misie zmiksować ser z cukrem na średniej prędkości, do uzyskania gładkiej masy. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone, ciepłe ciasto.

W naczyniu wymieszać posiekane drobno jabłka, przyprawy i cukier. Rozłożyć równomiernie na serowej masie.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać w małej misce i zagnieść. Rozkruszyć na warstwę jabłkową. Piec przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180 ºC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu polać sosem toffi, lub zrobić to na zimno, po schłodzeniu sernika. Żeby przygotować polewę, wszystkie jej składniki (oprócz ekstraktu) wymieszać w garnku i postawić na małym ogniu. Zagotować i mieszać uważnie przez 5-7 minut, aż zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii i gotować kolejną minutę, aby ponownie zagęścić mieszankę. Zdjąć z palnika, przelać do słoiczka i ostudzić. Udekorować ciasto. Sernik podawać schłodzony.

Smacznego!





Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://www.the-girl-who-ate-everything.com/
12 komentarzy on "Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi"
  1. Chyba pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. Genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite połączenie moich dwóch ulubionych ciast! Koniecznie muszę spróbować - ląduje w przepiśniku! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też podoba mi się, że to taka hybryda chyba dwóch najpopularniejszych w Polsce ciast :) Cieszę się, że Ci się spodobało!

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł :) Wszystko do mnie przemawia: jabłka, ser i ta polewa..Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakże cudowna kompozycja smaków! Kruszonka i toffi, czyli słodkości co nie miara. A przyda się taka dawka, szczególnie na tę pogodę, w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ten sernik nie należy do skomnych- zdecydowanie weekendowy wypiek, na osłodę całego tygodnia :)

      Usuń
  5. Prezentuje się zjawiskowo! Chyba upiekę ten sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i kusi mnie wypróbowanie jego smaku .Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem jak można przejść obojętnie obok takiego ciasta. gdyby nikt nie patrzył to zjadłabym chyba z połowę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka, toffi, a to wszystko zamknięte w serniku... Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje, przepis zapiszę i musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń