Polewa powstała u mnie na potrzeby sernika z jabłkami, ponieważ nie chciałam używać gotowego syropu ze sklepu. Przepis jest prosty, krótki, sam sos powstaje w kilka minut i można z powodzeniem przechowywać go w słoiczku. Po pewnym czasie zaczyna się cukrzyć, aby przywrócić go do płynnej postaci wystarczy podgrzać. Warto mieć pod ręką, do ciasta, lodów, kawy, czy owsianki - zastosowań jest cała masa ;)
Składniki (na mały słoiczek):
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wymieszać brązowy cukier, śmietanę, masło i sól w głębokiej patelni (lub garnku). Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-7 minut cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dodać ekstrakt i gotować przez kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, sos lekko przestudzić i przelać do słoika.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.foodnetwork.com/
Wyobraziłam sobie owsiankę z gruszką, prażonym sezamem i tym sosem...odpływam :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym wpadła do Ciebie z łyżeczką i wyjadła trochę :)
OdpowiedzUsuńnie wiem co mam powiedzieć. to jest po prostu doskonałe... <3
OdpowiedzUsuńNiam, niam wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
mniam taka domowa polewa musi być pyszna, zjadłąbym jakieś ciacho z nią lub lody
OdpowiedzUsuńSmaczna.
OdpowiedzUsuń