Proste, szybkie i zapełnione po brzegi ulubionymi owocami. To przepis z rodzaju tych, które po krótkim czasie zna się na pamięć, żeby dowolnego popołudnia, nawet bez przygotowania, upiec coś dobrego. Ciasto jest idealne w sezonie letnim i jesiennym, chociaż udaje się również z mrożonymi owocami. Przepis dostałam od Czytelniczki - dziękuję Monice jeszcze raz za podzielenie się nim :) Nieskomplikowanych, dobrych przepisów nigdy za wiele - a ten właśnie taki jest. Jako, że mój piekarnik jest dosyć nieprzewidywalny i zdarza mu się grzać zbyt mocno, z termoobiegu skorzystałam tylko pod koniec pieczenia, dla równomiernego zarumienienia skórki. Myślę, że w przypadku tego ciasta można piec dowolnie, jak kto lubi, z użyciem termoobiegu lub bez. I tak nie jest szczególnie narażone na przesuszenie, ze względu na ogromną ilość owoców, co jest dodatkowym atutem zwłaszcza kiedy mówimy o bezglutenowym pieczeniu ;)
- 2 szklanki mąki bezglutenowej - u mnie 1 szkl. owsianej (z certyfikatem bez glutenu), 1/2 szkl. kukurydzianej i 1/2 szkl. ziemniaczanej*
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 600-1000 g ulubionych owoców**
* jak zwykle, polecam eksperymenty z mieszankami mąk; można spróbować użyć tylko dwóch rodzajów, pół na pół, ale wówczas jedną z mąk najlepiej aby była skrobia (ziemniaczana/kukurydziana/z tapioki) - dzięki niej ciasto mniej się kruszy
** u mnie ok. 800 g owoców, w tym: nektarynki, maliny i wiśnie; sprawdzą się również mrożone owoce, które wrzucamy do ciasta tuż przed przelaniem do foremki, bez rozmrażania
Wszystkie rodzaje mąki wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Jajka wbić do dużej misy, wsypać cukier i ubijać przez kilka minut, do uzyskania puszystej, jasnej masy. Cienką strużką wlewać do mieszanki olej, nieprzerwanie miksując. Wsypywać stopniowo mieszankę mąk, miksując na najniższych obrotach lub mieszając łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Owoce umyć, osuszyć i pokroić (mrożonych nie rozmrażać). Większą część wymieszać z ciastem przy pomocy łyżki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch obsypać pozostałymi owocami. Piec w temperaturze 180 C, przez ok. 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia - piękne i smaczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpiękne zdjęcia, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że ciasto tak wygląda bo jest naprawdę warte tych paru chwil potrzebnych na przygotowanie :)
UsuńCzy można zastosować mąkę schar uniwersalny mix
UsuńTak - ewentualnie może będzie trzeba dać jej odrobinę mniej, ze względu na dodatek środków zagęszczających ciasto, ale powinno się wszystko udać.
UsuńTak, trzeba dodać odrobinę mniej ale z truskawkami 🍓🍓 wychodzi pyszne :)
UsuńAleż cudownie się u Ciebie prezentuje!
OdpowiedzUsuńMonika
To dzięki Tobie! Ostatnio moje ulubione ciasto na smutki i chwile z serii "mało-czasu-na-pieczenie" ;)
UsuńJeszcze jakiś czas temu "zwykłe" ucierane było moją zakalcową zmorą, na szczęście ostatnio klątwa została odczarowana i bez duszy na ramieniu mogę piec do ciasto;)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, bo ucierane to jeden z najłatwiejszych patentów na szybkie ciasto :D mnie się zdarzały w przeszłości takie "czarne serie" z sernikami, więc wiem o co chodzi ;)
UsuńIm więcej owoców tym lepiej <3
OdpowiedzUsuńTak jest! ^^
UsuńWygląda prosto ale i cudnie zarazem :D Musi być smaczny, szczególnie z taką mieszanką mąk.
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na konkurs :)
Bo to takie proste, domowe pieczenie - sama mam słabość do takich ciast :))
UsuńDziękuję! Już zaglądam :)
Ale nadziane! Uwielbiam takie połączenia smaków i konsystencji <3
OdpowiedzUsuńCudo! Zmienilam ciut przepis, ale ciasto wlasnie wyglada z piekarnika i zachwyca zapachem! Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, też nie mogłam oprzeć się zapachowi tego ciasta podczas pieczenia. Bardzo proszę i smacznego! :)
UsuńPrzepiękne zdjęcia i prosty przepis tak mnie zachęciły, że dziś upiekłam to ciasto. Niestety mimo dokładnego odwzorowania przepisu i 40 min. w piekarniku ciasto okazało się zakalcem :(
OdpowiedzUsuńJakaś wskazówka jak tego uniknąć? Włączenie termoobiegu? Wydłużenie czasu w piekarniku?
Przykro mi, że ciasto się tym razem nie udało - wydaje mi się, że to czas pieczenia będzie tutaj winowajcą. Można użyć termoobiegu, wtedy ciasto piecze się szybciej :) Przy takich wypiekach najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze klejące, to chroni przed przedwczesnym wyjęciem z piekarnika. Mam nadzieję, że to następnym razem pomoże :)
UsuńJa też piekłam wszytstko wg. wskazówek i niestety również z pysznym zakalcem.
UsuńCzy z samej gryczanej wyjdzie ? Jakie bylyby wtedy proporcje ?
OdpowiedzUsuńOgólnie nie polecam piec większości rzeczy z jednego rodzaju mąki bezglutenowej, można spróbować ale ciasto będzie się prawdopodobnie mocno kruszyć. Proporcje będą zbliżone do tych w przepisie - Ok. 2 szklanek mąki.
UsuńWyszlo wspaniale! Zamiast maki kukurydzianej uzylam kaszki kukurydzianej. Zjedlismy z mezem 3/4 od razu ;) Dzieki za super przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny patent z tą kaszką - chodzi o taką całkowicie miałką, czy tą grubszą, przypominającą mąkę krupczatkę? :) Proszę bardzo, pozdrawiam!
UsuńPamiętasz może w jakich proporcjach używałaś tych owoców, bo akurat mam w domu wiśnie, nektarynki i malinki to może upiekłabym na szybko? ;P
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam z wiśniami. Wyszło bardzo dobre. Cała rodzinka się zajadała:)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam z wiśniami. Wyszło bardzo dobre. Cała rodzinka się zajadała:)
OdpowiedzUsuńUpieczone, prawie zjedzone z wiśniami. Py.....szne, najpyszniejsze z ciast bezglutenowych z owocami, które dotąd piekłam. Będzie powtórka.:)
OdpowiedzUsuńCieszę się! To jedno z tych ciast, które łatwo się zapamiętuje i później piecze prawie z zamkniętymi oczami ;)
UsuńPrzepyszne ciasto, wyszło super �� Zrobiłam z borówkami ��
OdpowiedzUsuńZ borówkami jeszcze nie próbowałam! Dobrze wiedzieć, że pasują :)
UsuńCiasto świetne apetyczne az chce sie zrobic i zachwycic gosci, przepis genialny w swojej prostocie. Tylko ten moment, gdy chcesz udobruchac przyjaciol bezglutenowcow i uczulonych na mleko, objezdzasz biedre rossmana i szukasz wszystkich tych mąk, cukru trzcinowego i proszku do pieczenia bez glutenu ale nie znajdujesz maki owsianej za to jest orkiszowa i bierzesz bo to przeciez nie pszenna wiec chyba bedzie ok. Po czym robisz ciasto, cieszez sie ze ladnie wyroslo i nagle z nieba spada na Ciebie refleksja czy orkisz jest napewno bezglutenowy?������������������ #chwdp
OdpowiedzUsuńEdit: goscie sie rozchorowali �� ale ciasto mega dobre nawet z orkiszowa mąką ����
UsuńO ranyw, szkoda, że historia z bezglutenowym poczęstunkiem miała taki finał dla gości... Chociaż nie wątpię, że zamiary były krystalicznie czyste i szczere :D Pozostaje pocieszyć się tym, że chociaż jednej osobie dane było nacieszyć się ciastem bez konsekwencji ;)
UsuńDziękuję za przepis. Dodaję trochę startej skórki z pomarańczy lub cytrynki dla lepszego zapachu.Owoce działkowe mrożone tj.truskawki,maliny,borowkę amerykańską w sporej ilości. I posypuję cukrem pudrem oraz kardamonem. Moje dzieci uwielbiają to ciasto. Proste i szybkie.
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać że ciasto robię z mąki bezglutenowej schar Universal w tych samych proporcjach. Ciasto się nie kruszy ponieważ duza ilość owoców oddaje wilgoć.
UsuńSuper, dziękuję za praktyczne wskazówki - z pewnością przydadzą się innym osobom, przymierzającym się do upieczenia tego ciasta :) Też bardzo je lubię za prostotę i uważam, że jest świetne przy tym nakładzie pracy, jakiego wymaga!
UsuńA zamiast owsianej jaką można dać ? Jaglana się nada ?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli tylko lubisz jej smak :)
UsuńWczoraj wieczorem natknęłam się na to cudo i od razu musiałam zacząć działać, także było nocne pieczenie. Robiłam według przepisu i ciasto wyszło przepyszne, bez zakalca, a z owoców dodałam jabłko oraz śliwkę, więc obawy co do nieudanego wypieku były. Obłędny powrót do smaków z dzieciństwa, gdy babcia piekła takie pyszności, a ostatnimi laty gluten ograniczył takie dogadzanie sobie.
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoje kolejne rewelacyjne receptury.
Pozdrawiam,
Agnieszka ��
Fantastycznie, że udało się wskrzesić dawne smaki, pomimo małych, żywieniowych ograniczeń. To jeden z największych komplementów, jakie mogłoby otrzymać bezglutenowe ciasto ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszne ciasto �� ale piec w tej temperaturze to trzeba godzinę bo wcześniej patyk oblepiony jest surowym ciastem ��
OdpowiedzUsuńNa czas pieczenia wpływa to, jak piecze konkretny piekarnik, no ale przede wszystkim rodzaj i soczystość dodanych owoców - dlatego słuszna uwaga, każdy szczególnie przy takich ciastach powinien piec do skutku, bo czasy pieczenia mogą się znacznie różnić :)
UsuńCzy zamiast mąki owsianej można użyć ryżowej? Czy lepiej pół na pół mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńW przypadku, kiedy lubisz mąkę ryżową - jak najbardziej możesz ją wykorzystać. Wersja z kukurydzianką i skrobią też moim zdaniem się uda :)
UsuńDziękuje za przepis! Jako mąki użyłam gotowego mixu bezglutenowego, piekłam około 50-55 min ze względu na piekarnik. Wyszło pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, a uwaga o czasie pieczenia trafna - zawsze trochę trzeba dostosować do swojego piekarnika, a i ilość soczystych owoców też ma znaczenie. Pozdrawiam i smacznego!
UsuńZrobiłam to ciasto dzisiaj. Wyszło przeeepyszne! :) dodałam jeżyny, maliny, jagody i borówki. Przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńZ owocami jagodowymi musiało wyjść wspaniale - dziękuję za zostawienie komentarza i smacznego :))
UsuńCzy można użyć masła zamiast oleju? :)
OdpowiedzUsuńWitaj Karolina. Jestem tu przypadkiem szukając do wykorzystania mąkę o niskim indeksie glikemicznym i zalegajace owoce w lodówce. Pomyślałam o cieście ucieranym i zatopionych w nim owocach. Taki właśnie prosty i szybki wydał się Twój przepis i okazał sie w dziesiątkę. Wprawdzie mąka moja była ciężka, bo spowodowała opadnięcie ubitych jaj ale ciasto wyrosło i wyszło bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo dobry. Upiekłam dzisiaj to ciasto używając mąki Mix C - Mix Patisserie marki Schär w ilości 2 szklanek i wyszło świetne, puszyste i wilgotne. Użyłam truskawek. Piekłam trochę dłużej, o 10 minut bez termoobiegu do suchego patyczka. Mam dosyć nowy piekarnik i jeszcze nie opanowałam długości czasu pieczenia różnych ciast oraz wyboru sposobu pieczenia. A jeśli chodzi o wybór mąki bez glutenu mam przykre doświadczenia z mieszankami. Mąka Schär jest natomiast rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo za niego dziękuję :) Ciasto piekłam dzisiaj i wychodzi świetne, nawet nie pomyślałabym, że z mąki bezglutenowej może wyjść tak smaczne i nawet puszyste! A czas robienia tego ciasta to ok 15 min... nic więcej nie potrzeba do szczęścia :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne!!! - tak zareagowały moje małe bezglutki :-) Reszta rodziny nie mająca celiakii potwierdziła :-)
OdpowiedzUsuńCiasto puszyste, odpowiednio słodkie ... pycha.
Do zapisania i powtarzania z różnymi mąkami i owocami
Pycha rozwiązanie dla łakomczuchòw którzy muszą stronić od glutenu
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMoje się piecze. Dałam 1 szklankę skrobii ziemniaczanej i jedną szklankę kukurydzianej, no i dużo dość kwaśnych jabłek. Mam tremę....
Trafiłam tu dopiero dziś. Przeczytałam wszystkie komentarze i już " obracałam" moje ciasto w piekarniku bo piecze nierówno. Wierzch przykrywam kartką papieru jak przypieka za mocno górę.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda. Ale znalazłam przepis przez przypadek. Użyłam mix schar i mąkę ziemniaczaną. W związkuz tym, że ciepło za oknem, nie chciało mi się robic z galaretką, więc postawiłam na ten przepis. A że w domu córka z ct1 i bezglutenowa to w sam raz. Ciasto z owocami wyszło bardzo smaczne, trzymałam dlużej w pierniku,chyba lrzez większą ilość owoców, córki co chwilę dopytują o dokładkę.
OdpowiedzUsuń