W ostatnich dwóch tygodniach nazbierałam wiele nowych przepisów i zdjęć, niestety nie zdążyłam ich przedstawić przed świętami, tak, jak planowałam... Sukcesywnie będę je tu pokazywać, mam nadzieję, że stworzą bazę sprawdzonych przepisów na przyszłoroczne święta, poza tym większość z nich pasuje na wszelkie większe okazje :) Teraz myślę, że większość z Was ma ochotę na coś lżejszego niż tradycyjny sernik, dlatego proponuję upieczenie ciasteczek owsianych. Przepis jest wynikiem eksperymentu, do którego zainspirowała mnie znajoma z uczelni. Wystarczyło pytanie "czy da się zrobić ciasteczka całkowicie owsiane?" i w tym momencie zaczął się proces twórczy ;). Pierwszy raz pracowałam z mąką owsianą i muszę przyznać, że ciasto wychodzi bez problemu - gładkie i plastyczne. Ciastka są kruche i mają charakterystyczny, trochę orzechowy (?) posmak, jak dla mnie całkowicie wygrywają z kruchymi ciastkami z mąki pszennej. Polecam miłośnikom nieprzesłodzonych łakoci!
Notka informacyjna: użyłam mąki owsianej firmy Melvit, do kupienia m.in. w Tesco (nie jest to post sponsorowany ;)
Składniki (na ok. 30 ciastek o śr. 7 cm):
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 200 g mąki owsianej
- 40 g płatków owsianych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je (cały czas obficie podsypując) na grubość około 4 mm. Piec w 180ºC przez około 15-20 minut (do lekkiego przyrumienienia brzegów). Wystudzone ciastka można przełożyć do puszki i przechowywać.
Smacznego!
Coś dla takiego owsianego maniaka jak ja ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńNiech taneczny lekki krok
OdpowiedzUsuńbędzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia :)
wszelkie owsiane wypieki są u mnie mile widziane i już wiem, że te ciasteczka na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na Nowy Rok! :)
uwielbiam owsiane ciastka! :)
OdpowiedzUsuń