Pianka pomarańczowa


Pomarańczowa pianka nie powala wyglądem (chociaż na pewno można się bardziej przyłożyć i ją udekorować ;), ale zapewniam, że w smaku jest doskonała! W dodatku do jej zrobienia wystarczy kilka składników i dosłownie chwilka wolnego czasu. Moje uwielbienie do tego deseru to pewnie po części sentyment, ponieważ robimy go w moim domu od lat. Przepis jest wręcz kolekcjonerski - moja mama znalazła go na odwrocie hiszpańskiej galaretki, kiedy biegałam jeszcze w pieluchach ;) Smak deseru odpowiada nie tylko mnie, pianka znika błyskawicznie również wśród gości... Bo kto nie da się namówić na jeszcze jeden kawałek lekkiego, cytrusowego deseru?

Składniki:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/4 szklanki cukru
  • kilkanaście okrągłych biszkopcików (niekoniecznie; w wersji bezglutenowej pominąć lub zastąpić biszkoptami bezglutenowymi)

W garnuszku podgrzewać na wolnym ogniu sok pomarańczowy (nie gotować). Kiedy będzie już bardzo gorący, wsypać do niego galaretkę oraz cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.Odstawić do wystudzenia, można przyspieszyć proces wkładając garnuszek z galaretką do naczynia z chłodną wodą. Należy pilnować, żeby galaretka nie zaczęła tężeć. Kiedy osiągnie już temperaturę bliską temperaturze pokojowej, wlać do dużej miski śmietanę i cienkim strumieniem wlewać do niej galaretkę, cały czas miksując. Gotową masę przelać do szklanego naczynia a na koniec powbijać w nią na ukos biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia. Przed podaniem, szklaną miskę z musem włożyć do naczynia wypełnionego ciepłą wodą - pod jej wpływem mus stopi się przy ściankach. Po chwili można przełożyć mus na talerz (wywracając do góry nogami miskę nakrytą talerzem).

Smacznego!


3 komentarze on "Pianka pomarańczowa"
  1. a mi się podoba! wygląda tak cudownie delikatnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie leciutka... Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To takie pomarańczowe "ptasie mleczko":-) Taka pianka musi być pyszna...

    OdpowiedzUsuń