Ciekawy dodatek, który warto przygotować samemu, zamiast szukać w sklepach. Golden syrup przyda się do wielu wypieków (fani Nigelli i brytyjskich przepisów na pewno wiedzą, o czym mówię!), może być też użyty jako polewa. Przygotowanie go nie wymaga drogich składników czy specjalnego kunsztu, ale trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić karmelu, który należy przygotować w pierwszej fazie przyrządzania syropu. Jeśli wyjdzie za ciemny - lepiej zrezygnować z jego użycia i zrobić nowy, ponieważ nadpalony całkowicie zepsuje smak syropu, dodając mu gorzkiego posmaku. Poza tym widzę same plusy przygotowania golden syrupu w domu - zawsze pod ręką, trwały, o tak mocnym posmaku cytryny, jaki Wam odpowiada :) Muszę też dodać, że robiłam go kilka razy i nigdy nie zbił się w kryształki. Już jutro postaram się wrzucić pomysł na wykorzystanie go w wypiekach!
Na zdjęciu golden syrup przygotowany z połowy porcji.
Składniki:
- 200 g cukru
- 50 g wody
Wodę z cukrem wymieszać w średniej wielkości garnku i postawić na średnim ogniu. Podgrzewać, aż do skarmelizowania cukru - masa będzie rzadka, o bursztynowym kolorze. Na tym etapie należy uważać i nie dopuścić do przypalenia karmelu. Garnek zdjąć z ognia.
Dodatkowo:
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny (można więcej - u mnie 4-5)
Zagotować wodę, odmierzyć 600 g i wlać do garnka z karmelem (ostrożnie! może zacząć pryskać). Dosypać cukier i dodać sok z cytryny. Wszystko wymieszać, garnek postawić na bardzo małym ogniu i gotować mieszankę przez ok. 45 minut (nie mieszać). Syrop powinien nieco zgęstnieć, jednak jego konsystencja ujawni się ostatecznie po całkowitym wystygnięciu. Jeśli okaże się za rzadki, należy go jeszcze wygotować, jeśli zbyt gęsty - dolać gorącej wody i wymieszać.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://mojewypieki.com/
Nie wiedziałam że to takie proste ;) Uwielbiam go jako dodatek do naleśników !
OdpowiedzUsuńTrzeba się tylko skupić na karmelu, cała filozofia ;) też lubię go jeść w takiej postaci!
OdpowiedzUsuń