Ciastka stempelki z brązowym cukrem


W końcu udało mi się dostać do komputera z internetem i mogę wrzucić obiecane ciasteczka :) To moja tegoroczna propozycja dla tych, którzy obchodzą walentynki lub po prostu lubią obdarowywać bliskich słodkimi drobiazgami, bez żadnej konkretnej okazji. Ciastka dobrze odwzorowują kształty i wgniecenia nadane przez foremkę, ale nie są całkowicie gładkie. Powstają w nich malutkie pęknięcia nadające rustykalnego uroku. Po wystygnięciu ciastka stają się bardzo twarde i nadają się do długiego przechowywania w puszce. Nie wiem jednak, czy przetrwają dłużej niż kilka dni, bo są bardzo smaczne ;)
Tutaj sposób na przyrządzenie domowego golden syrupu.


Składniki:
  • 220 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 3 łyżki golden syrupu
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115 g miękkiego masła
  • 340 g mąki

Cukier, golden syrup, jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać w dużej misce i pozostawić na kilka minut. Dodać posiekane na kawałki masło, mąkę i sól, zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać ciasteczka o grubości ok. 4 mm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ºC, do zrumienienia.

Smacznego!




Źródło przepisu: http://www.simplebites.net/
3 komentarze on "Ciastka stempelki z brązowym cukrem"
  1. jak twarde to dla mnie <3
    śliczne są, koniecznie trzeba je zrobić na walentynkową imprezę!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne zdjęcia :) na pewno zostanę tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń