Serniki są idealnym materiałem do eksperymentowania z ulubionymi smakami, dlatego tym razem zdecydowałam się na już lekko świąteczne połączenie cytrusów z przyprawami korzennymi. Ciasteczkowy spód wykonałam z ulubionych kruchych ciasteczek Speculoos, które można dostać w wielu sklepach już przed okresem bożonarodzeniowym, a na górę dołożyłam cynamonową kruszonkę - zależało mi na mocno wyczuwalnych, korzennych nutach. Sama masa serowa jest wyraźnie pomarańczowa w smaku, o dość lekkiej, napowietrzonej konsystencji dzięki ubitym białkom. Całość piekłam nietypowo dla siebie, bo bez kąpieli wodnej ani żadnego naczynka z parującą wodą w piekarniku.
Składniki (na formę 22 x 22 cm):
Ciasteczkowy spód:
- 140 g ciasteczek Speculoos
- 40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 100 g cząstek pomarańczy, obranych z błonek
- 3 jajka
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego / dobrego sera z wiaderka (użyłam Piątnicy)
- 80 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 18 %)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- skórka otarta z pomarańczy
Cynamonowa, owsiana kruszonka:
- 40 g masła
- 20 g płatków owsianych
- 50 g mąki owsianej
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 30 g cukru
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos pokruszyć na drobny "piasek" (można użyć do tego celu blendera ze specjalnym pojemnikiem, moździeża lub mocnego worka i wałka). Dodać do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Mokre okruchy rozprowadzić dokładnie po spodzie fromy, wyrównać i docisnąć łyżką.
Kruszonkę przygotować z wyprzedzeniem. Wszystkie jej składniki poza masłem, wymieszać w jednej misce. Doddać posiekane masło i zagnieść kulkę z ciasta. Przykryć folią i odłożyć do lodówki.
Przygotować masę serową. Cząstki pomarańczy zblendować na możliwie gładkie puree. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę i nadal miksując dodać twaróg, kwaśną śmietanę, mus pomarańczowy i skórkę pomarańczową. W oddzielnym naczyniu ubić białka i wmieszać delikatnie łyżką w serową masę. Na koniec przesiać do niej skrobię ziemniaczaną i ponownie, delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, a następnie na wierzchu posypać kruszonką wyjętą z lodówki. Piec w temperaturze 170 ºC (u mnie bez termoobiegu i kąpieli wodnej), przez ok. 35 minut. Sernik powinien się wyraźnie ściąć. Wystudzić w otwartym piekarniku.
Smacznego!
Jestem za takimi wypiekami. w jesienny klimat ten sernik wpisze się idealnie :) Zapraszam Cię do siebie :)
OdpowiedzUsuńJesień i zima to mój ulubiony czas na przesiadywanie w kuchni, więc też lubię piec takie ciasta :) Chętnie wpadnę :)
Usuńuwielbiam sernik w każdym wydaniu, wygląda najlepiej! smacznego ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! ;)
UsuńWyglada rewelacyjnie :) Dodatek cynamonu jest genialny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cynamon ląduje teraz w prawie każdym moim deserze - a w śniadaniu to już obowiązkowo ;)
UsuńPo taki świąteczny sernik zgłaszamy sie bardzo chętnie i ze ślinką spływającą na podłogę xD
OdpowiedzUsuńWygląda tak jak serniki naszej babci więc to dodatkowy plus :D
Moja babcia też piecze podobne serniki z kruszonkami, więc to takie chytre posunięcie z mojej strony - wszak każdy wie, że babciny sernik = najlepszy sernik :D
UsuńUwielbiam wszystko co zawiera cynamon. Tak, poza tym robisz bardzo ładne zdjęcia potraw.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń