Tytuł tego posta nie powinien zniechęcać nikogo - prawdę mówiąc muszę wymyślać jakieś nowe nazwy dla ciast bananowych, żeby odróżnić je od siebie na blogu ;) Pomimo tych wszystkich "bez", ciasto bananowe z tego przepisu nie smakuje wcale "pokutnie" (tj. jak maksymalnie uzdrowiony deser, który po wszystkich prozdrowotnych modernizacjach przestaje dawać przyjemność z jedzenia). Wręcz przeciwnie, jest naturalnie bardzo słodkie, wilgotne, aromatyczne i zdecydowanie wciągające. To taki wypiek, który wyjada się jeszcze na ciepło, prosto z blachy, w dobrym towarzystwie. Ewentualnie do samotnie pitej herbaty i dobrej książki (ale nadal nieostygnięte i z blachy najlepsze!). Jeżeli tak jak ja, użyjecie bardzo dużych bananów, ciasto nie wyrośnie zbyt mocno i w przekroju będzie przypominało nieco chleb na zakwasie ;) W sytuacji, kiedy wolicie uzyskać bardziej puszyste ciasto, użyjcie 3 bananów, lub 4 - ale małych.
Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):
- 70 g mąki owsianej bg (lub gryczanej)
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g skrobi ziemniaczanej (lub dowolnej innej skrobi)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 jak najbardziej dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 80 g oleju kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych - do posypania
W misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki, sodę, sól oraz przyprawy korzenne. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione widelcem banany z miodem, jajkami i roztopionym olejem kokosowym. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać - w cieście mogą pozostać małe grudki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 ºC, przez ok. 45-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika koniecznie sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku. Przestudzić w formie i podawać.
Smacznego!
Czy mozna czymś zastąpić olej kokosowy? Wlasnie mi się skończył i mam tylko masło klarowane ��
OdpowiedzUsuńMasło klarowane jak najbardziej się nada :) Myślę, że na olejach też dałoby radę.
UsuńAle wspaniale wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNormalnie już czujemy tą głębię bananowego smaku <3 Pyszne ciasto na 100% bo z takimi składnikami nie może być inaczej :)
OdpowiedzUsuńKażde bananowe pachnie bosko - ja najbardziej lubię te przepisy, w których bananów jest bardzo dużo ;)
UsuńAch, kocham ciasta z bananami, one zawsze tak przepięknie pachną;)
OdpowiedzUsuńTo mamy takie samo zdanie na temat bananowych wypieków! :)
Usuń