Ciasto bananowe - bez glutenu, laktozy i cukru rafinowanego

Ciasto bananowe bezglutenowe bez cukru i laktozy

Tytuł tego posta nie powinien zniechęcać nikogo - prawdę mówiąc muszę wymyślać jakieś nowe nazwy dla ciast bananowych, żeby odróżnić je od siebie na blogu ;) Pomimo tych wszystkich "bez", ciasto bananowe z tego przepisu nie smakuje wcale "pokutnie" (tj. jak maksymalnie uzdrowiony deser, który po wszystkich prozdrowotnych modernizacjach przestaje dawać przyjemność z jedzenia). Wręcz przeciwnie, jest naturalnie bardzo słodkie, wilgotne, aromatyczne i zdecydowanie wciągające. To taki wypiek, który wyjada się jeszcze na ciepło, prosto z blachy, w dobrym towarzystwie. Ewentualnie do samotnie pitej herbaty i dobrej książki (ale nadal nieostygnięte i z blachy najlepsze!). Jeżeli tak jak ja, użyjecie bardzo dużych bananów, ciasto nie wyrośnie zbyt mocno i w przekroju będzie przypominało nieco chleb na zakwasie ;) W sytuacji, kiedy wolicie uzyskać bardziej puszyste ciasto, użyjcie 3 bananów, lub 4 - ale małych. 



Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):
  • 70 g mąki owsianej bg (lub gryczanej)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej (lub dowolnej innej skrobi)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 4 jak najbardziej dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 80 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych - do posypania


W misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki, sodę, sól oraz przyprawy korzenne. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione widelcem banany z miodem, jajkami i roztopionym olejem kokosowym. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać - w cieście mogą pozostać małe grudki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 ºC, przez ok. 45-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika koniecznie sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku. Przestudzić w formie i podawać.



Smacznego!


Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe z kokosem

Chlebek bananowy bez cukru bez glutenu

Bezglutenowe ciasto bananowe z kokosem

8 komentarzy on "Ciasto bananowe - bez glutenu, laktozy i cukru rafinowanego"
  1. Czy mozna czymś zastąpić olej kokosowy? Wlasnie mi się skończył i mam tylko masło klarowane ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane jak najbardziej się nada :) Myślę, że na olejach też dałoby radę.

      Usuń
  2. Normalnie już czujemy tą głębię bananowego smaku <3 Pyszne ciasto na 100% bo z takimi składnikami nie może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde bananowe pachnie bosko - ja najbardziej lubię te przepisy, w których bananów jest bardzo dużo ;)

      Usuń
  3. Ach, kocham ciasta z bananami, one zawsze tak przepięknie pachną;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy takie samo zdanie na temat bananowych wypieków! :)

      Usuń