
Zapraszam dzisiaj na urocze, zakręcone w spiralę ciasto idealne do herbaty pitej w większym gronie. Wyglądem przypomina mi ścięty pień drzewa, ale może to tylko moje skojarzenia ;) Ciasto jest mięciutkie, niezbyt słodkie, z odrobiną cynamonowego nadzienia. Przypomina w smaku biszkopt, ale jest jeszcze łatwiejsze do upieczenia i równie łatwo daje się zwijać. Z podanych składników otrzymacie mini-ciasto, które będzie miało w przybliżeniu około 20 cm średnicy :) To w sam raz, żeby rozprawić się z nim "za jednym posiedzeniem" - lepiej nie zostawiać go na następne dni, bo zacznie wysychać. Jako fanka wszelkich słodyczy w zakręconym kształcie, nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam upiec ;)
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub tyle samo cukru z wanilią zamiast części białego cukru)
Nadzienie:
- 1 szklanka (ok. 230 g) twarogu sernikowego - musi być dosyć gęsty
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 duże jajko
Lukier (zrezygnowałam):
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Blachę o wymiarach ok. 38 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić (ja tego nie robiłam). W misce zmiksować wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyłożyć na blachę i rozsmarować równomiernie. Włożyć do lodówki.
W małej misce wymieszać mąkę i sodę. W dużej misce ubijać na wysokich obrotach jajka, do uzyskania puszystej masy (ok. 2 minuty). Miksować przez kolejne 2 minuty, dodając stopniowo cukier. Na niskich obrotach miksera wmieszać mąkę z sodą, jedynie do połączenia składników. Dodać wodę i ekstrakt waniliowy, miksując do połączenia. Ciasto wylać delikatnie na warstwę schłodzonego sera i rozsmarować, do jego równego pokrycia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i piec przez ok. 20 minut (do zarumienienia).
Po upieczeniu, natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić na drugą stronę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, ciągnąc za jego róg. Mając serową warstwę na wierzchu, pokroić ciasto wzdłuż dłuższego boku na 5 pasków tej samej szerokości (najlepiej sprawdzi się ostry nożyk do pizzy). Pierwszy pasek zwinąć w spiralę, kolejny zwinąć wokół niego itd, do utworzenia dużego ślimaka (ciasto należy zwijać koniecznie na ciepło!). Pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować lukier. Wszystkie jego składniki wymieszać w naczyniu i zmiksować, do uzyskania gęstej polewy. Udekorować ciasto.
Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/
G-E-N-I-A-L-N-E! :D Taka wielka cynamonowa bułeczka :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak! Wszelkie rollsy za mną chodzą :D
UsuńAle świetny pomysł! Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje, bomba! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńJaki wielki zawijaniec, wygląda trochę jak sękacz ^^
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Też miałam takie skojarzenie ;)
UsuńIntrygujący wygląd! Smakuje na pewno obłędnie, więc wpraszam się na kawałeczek! Przecież nie może długo leżeć, to chętnie pomogę jeść :)
OdpowiedzUsuńHaha, Twoja argumentacja mnie przekonała <3
UsuńCudne! Muszę upiec! :) Wygląda jak wielka cinnamon roll :)
OdpowiedzUsuńI znów mi to robisz;< :D:D:D:D idę do skepu - musze coś upiec:D
OdpowiedzUsuńsklepu oczywiście, ale tak zgłodniałam przez te zdjęcia, że zjadłam literę:D
UsuńRuszaj! Masz moje wsparcie duchowe :D Cieszę się, że chcesz przeze mnie piec <3
UsuńWow, jest genialne! A ja kocham cynamon, aale bym zjadła kawał takiego ciacha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie się prezentuje, naprawdę urocze :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuń