
Składniki (na 9 bułeczek):
Ciasto:
- 250 g mąki
- 20 g świeżych drożdzy
- 1,5 łyżki cukru
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g roztopionego masła
- dodatkowo: rozmącone jajko i cukier na wierzch
Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól i rozetrzeć. Kiedy drożdże się rozpuszczą, wlać połowę ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić objętość. W czasie kiedy rozczyn rośnie stopić masło w reszcie mleka i ostudzić mieszankę tak, żeby nie sparzyła drożdży. Kiedy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego mleko z masłem, wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można spróbować miksować przy pomocy końcówek-haków). Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta na ok. 1-1,5 h.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem. Roztopić masło.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 cm x 25 cm. Rozsmarować na nim roztopione masło, posypać cukrem i wyłożyć równomiernie jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę, pokroić na 9 równych kawałków. Rozłożyć w odstępach, na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lekką, suchą ściereczką i poczekać 20-30 minut, żeby bułeczki się napuszyły. Na koniec drożdżówki posmarować jajkiem i posypać odrobiną cukru. Piec w 195 ºC przez ok. 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego!


Źródło przepisu: http://babeczka.zuzka.pl/
Smakowicie wyglądają, i ten skarmelizowany cukier na wierzchu. Mniam. :)
OdpowiedzUsuń