Ciasteczka twarogowe


Przepis na ciastka twarogowe znalazłam w teczce z kuchennymi zapiskami mojej mamy i tak mnie zaintrygowały, że musiałam je upiec. W smaku nie da się w ogóle wyczuć białego sera, mimo tego, że w cieście jest go sporo. Za to wpływa on znacząco na strukturę ciastek, które lekko rozwarstwiają się w środku, co można zobaczyć na zdjęciu. Nie są też kruche, jak typowe maślane ciastka. Z tego względu przypominają mi jakąś lżejszą wersję ciasta francuskiego, którego przygotowanie jest przecież znacznie bardziej czasochłonne... :) Warto upiec, choćby ze względu na ich "inność".


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 250 g twarogu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ok. 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Twaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Utrzeć za pomocą miksera z jajkiem, na koniec dodać cukier. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać posiekane masło, cukier waniliowy i masę serowo-jajeczną. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Przed pieczeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ciastka białkiem i posypać cukrem oraz cynamonem. Piec w 200 ºC do zarumienienia, przez ok. 10-12 minut.

Smacznego!


2 komentarze on "Ciasteczka twarogowe"
  1. Wychodzą bardzo dobre. Wprowadziłam innowację - ciastka przed upieczeniem smaruję miodem (można lekko rozcieńczyć wodą, zależy od gęstości miodu) na to sezam + cynamon + cukier brązowy. W moim piekarniku coś ok 15 minut. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z miodem i dodatkami, następnym razem spróbuję je sobie upiec na Twój sposób, bo takie muszą być jeszcze lepsze :) pozdrawiam również! ;)

      Usuń