Tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa bezglutenowa

Z serii: klasyczne połączenia smaków, które nigdy nie będą chybione - orzech i czekolada. Prosta tarta z czekoladowym nadzieniem, na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych orzechów. Dzięki nim, bez problemu przerobiłam przepis na bezgluten, bo świetnie spajają ciasto. Po upieczeniu jest ono kruche, ale nie sypkie, można je więc ładnie pokroić, zupełnie jak pszenny pierwowzór. Do przygotowania nadzienia użyć można mlecznej czekolady, bo wbrew oczekiwaniom, tarta wcale nie wychodzi bardzo słodka.

Notka: jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na ujarzmienie bezglutenowego, kruchego spodu - na blogu znajdziecie moje przepisy na spód z dodatkiem kokosu i spód z dodatkiem płatków owsianych. Obydwa ciasta (podobnie jak to poniżej) polecam, kiedy chcemy uzyskać kruche, ale nie sypiące się ciasto bez glutenu, a nie mamy zamiaru stosować dodatków typu guma guar, czy ksantanowa.



Składniki (na formę o śr. 24 cm):

Kruche ciasto orzechowe:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 3/4 szkl. mąki owsianej, 1/4 szkl. kukurydzianej i 1/3 szkl. skrobi - np. ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (u mnie mączka fistaszkowa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie czekoladowe:
  • 150 g czekolady deserowej (u mnie pół na pół z mleczną)
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • ulubione orzechy do dekoracji


Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, mielonymi orzechami i cynamonem. Wbić jajko, dodać posiekane masło i jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Formę do tarty pokryć rozwałkowanym ciastem (lub po prostu wylepić nim boki i spód formy - obie metody się sprawdzają) i równomiernie ponakłuwać widelcem jego powierzchnię. Piec w temperaturze 180 °C, przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, obniżyć jego temperaturę do 160 °C.

W czasie podpiekania spodu przygotować nadzienie. Do garnuszka z grubszym dnem wsypać połamaną na drobne kawałki czekoladę, zalać śmietanką i powoli podgrzewać, regularnie mieszając. W miseczce zmiksować jajka (wystarczy przez ok. 1 minutę). Kiedy czekolada już się rozpuści, wlać do mieszanki jajka. Cały czas mieszając, podgrzewać mieszankę do momentu aż wyraźnie zgęstnieje (ale uważać, żeby nie zagotować). Zdjąć z palnika i przelać płynną mieszankę na podpieczony, kruchy spód.

Tartę ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut (temperatura 160 °C). Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Udekorować orzechami (najlepiej podprażyć je wcześniej na suchej patelni) i podawać.



Smacznego!

Tarta czekoladowa na orzechowym spodzie bez glutenu

Tarta czekoladowa z orzechowym kruchym ciastem
Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): "Czekolada", Wydawnictwo Olesiejuk
3 komentarze on "Tarta czekoladowo-orzechowa"
  1. Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda. Z chęcią zjadłabym kawałek a nawet dwa :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt! Takie połączenie zawsze będzie udane nie ważne czy w formie tarty, ciasta czy innych słodkości :) Bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń