Kruche ciasto owsiane z daktylami

Daktylowe ciasto bezglutenowe bez cukru

Wyczekiwane spotkania wymagają dobrego ciasta lub deseru - lubię wychodzić z tego założenia, kiedy spodziewam się gościa. Ostatecznie przecież to, co upiekę, najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie! Tym razem potrzebowałam pomysłu na coś szybkiego, ale koniecznie z daktylami - bo mój gość za nimi przepada :) Sama również bardzo je lubię, więc z wielką ochotą przystąpiłam do eksperymentu w sobotni poranek. Przepis bez podanych gramatur, a tradycyjnie - na szklanki, bo jak zwykle waga kuchenna wysiadła mi w najmniej odpowiednim momencie. Niczemu to nie szkodzi, bo ciasto daktylowe jest nieskomplikowane i właściwie nie ma w nim co zepsuć. Musi takie być, kiedy przychodzi do mnie koleżanka, z którą mam do omówienia wszystkie sprawy życia i śmierci ;) Gdybym miała się nad nim skupiać, jednocześnie wczuwając się w rozmowę, jak mam to w zwyczaju, pierwszy kawałek ciasta zjadłybyśmy chyba koło północy. Zdjęcia są więc równie proste, bo szkoda mi było czasu, koncentracji i stygnącego ciasta. Całość smakowała jak kruche, chrupiące, owsiane ciasteczko, nadziane słodkim, lepkim i ciągnącym nadzieniem daktylowym. Spód, pomimo tego, że bezglutenowy, nie kruszy się nadmiernie. Koniecznie przygotujcie coś do popicia, bo można się zasłodzić - ale taki już urok daktyli. Za to je w końcu kochamy, prawda? ;) Ja i Greta polecamy do wypróbowania!



Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):

Kruche ciasto:
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowcy wybierają taką z certyfikatem bg)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże jajka

Nadzienie daktylowe:
  • 300 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (lub innych)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)


Daktyle włożyć do rondelka i zalać wrzątkiem, do przykrycia. Nakryć pokrywką i odstawić do namoczenia, na ok. 30 minut.

W misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki, płatki owsiane i posiekane masło. Rozcierać mieszankę palcami, wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli zaistnieje taka potrzeba - dodać do ciasta odrobinę zimnej wody, żeby ułatwić wyrabianie. Oddzielić ok. 60 % ciasta - wykleić nim spód i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem. Dobrze schłodzić (ja wkładam na 20 minut do zamrażalnika, a następnie na ok. 30 minut do lodówki). Pozostałą część ciasta również włożyć do lodówki.

W czasie chłodzenia ciasta, przygotować nadzienie. Daktyle odcedzić, przełożyć do miski. Dodać powidła i zmiksować je blenderem ręcznym, najlepiej w dwóch partiach (Uwaga - może zaistnieć konieczność dodania większej ilości powideł! Obserwuj, czy blender daje radę, czy trzeba dołożyć więcej "płynnego" składnika). Nadzienie można zmiksować na gładko, lub pozostawić kawałeczki daktyli - wedle uznania. Wmieszać cynamon.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Włożyć na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ºC. Piec do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i rozsmarować na spodzie nadzienie daktylowe. Pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzch. Ponownie włożyć do piekarnika i dopiekać przez ok. 12-15 minut (aż góra się wyraźnie podpiecze). Przestudzić i podawać. 


Smacznego!

Łatwe kruche ciasto z daktylami

Ciasto owsiane z daktylami bez cukru


Owsiane ciasto bez glutenu z daktylami
15 komentarzy on "Kruche ciasto owsiane z daktylami"
  1. Mniam, wygląda znakomicie :) W takich chwilach ciasto, choćby i najprostsze, jest absolutnie niezbędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, zapiszę sobie, żeby wypróbować :) już mi ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jeśli zdarzy Ci się ją upiec! :)

      Usuń
  3. Co tu dużo mówić, bardzo smakowita;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jej ale nam uciekł ten wpis :) W pierwszej chwili myślimy SZARLOTKA a to ciacho z daktylami! Widać, że Twoje koleżanki mają przywileje xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł. Bardzo lubię daktyle, a dodatkowo to ciasto nie zawiera cukru! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam :) zamieniłam mąkę owsianą na otręby orkiszowe( akurat były pod ręką).Ciasto niesłychanie łatwe do zrobienia i smaczne. Nadzienie pomimo dodania cynamonu jak dla mnie za mało wyraziste- ale może dlatego ze otręby orkiszowe nadały orzechowego smaku ciastu i wiodły tu prym.Spróbuję wykożystać ten przepis na ciasto i zrobić z powidłami śliwkowymi lub budyniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie robiłam nigdy kruchego ciasta z otrębów orkiszowych (tylko biszkoptowe z dodatkiem owoców) - dlatego też nie wiem jak całość smakowała :) Orzechowy posmak jednak mnie zachęca do takiej wersji ;) Powodzenia w tworzeniu nowych kombinacji i dziękuję za komentarz!

      Usuń
  7. Dziękuję za wspaniałą inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, bardzo mi miło, że przepis się przydał :))

      Usuń
  8. Noszę się z zamiarem zrobienia tego ciasta od dłuższego czasu, ale jeszcze się nie udało. Za to spód z tego przepisu wykorzystywałem już kilka razy do różnych ciast, i jak na razie to mój ulubiony bezglutenowy kruchy spód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często używam tego spodu kiedy spontanicznie coś piekę - bo najbardziej mi smakuje spośród tych, które można zrobić łatwo i ze zwyczajnych składników. Cieszę się, że nie tylko ja się z nim tak polubiłam! :)

      Usuń