Sernik czekoladowo-kawowy


Wyjątkowo bogaty w smaki sernik, dla miłośników połączenia kawy z czekoladą. Bardzo syty i elegancki. Od początku muszę jednak zaapelować - do pieczenia serników (zwłaszcza tak wymyślnych jak ten), zaopatrujcie się w prawdziwy twaróg lub najlepszej jakości ser wiaderkowy, Ja mam swoje dwie sprawdzone marki. Niech nie będzie to tajemnicą - do moich ulubieńców należą "Twaróg sernikowy Hej!" (OSM Radomsko) oraz słynny już "Mój ulubiony" (Wieluń). Mile widziane wszelkie sugestie i polecenia w temacie twarogów wiaderkowych, ponieważ nie zawsze udaje mi się kupić któryś z wymienionych. Niestety, w przypadku poniższego sernika, zmuszona byłam piec z nieznanego mi wcześniej twarogu i wiem, że przez niego deser bardzo wiele stracił na smaku i konsystencji. W końcu sernik to przede wszystkim dobry ser! Przepis jednak wstawiam, bo po prostu wiem, że z dobrym serem to będzie TO. W przyszłości (pewnie jak zrobi się zimniej i chętniej będę piła gorące kakao niż lemoniadę miętową), upiekę ten sernik z dobrego twarogu, tak, jak należy. Jestem przekonana, że i Wam posmakuje!


Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):

Spód:
  • 170 g pokruszonych ciastek Oreo (bezglutenowcy mogą użyć bezglutenowego odpowiednika/innych kruchych ciastek bg lub zupełnie zrezygnować ze spodu)
  • 45 g roztopionego masła

Masa:
  • 2 łyżki + 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 900 g twarogu trzykrotnie mielonego lub sera wiaderkowego dobrej jakości
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (300 g - ja dałam 175 g)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej (32 g) (bezglutenowcy: tyle samo skrobi ziemniaczanej)
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 340 g czekolady gorzkiej/deserowej

Polewa:
  • 85 g czekolady gorzkiej/deserowej
  • 3 łyżki masła


Najpierw przygotować spód. Wymieszać pokruszone ciastka z płynnym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć, rozprowadzając równomiernie. W szklance wymieszać kawę rozpuszczalną z wodą i cynamonem. W misie miksera zmiksować ser, cukier i mąkę na gładko. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując tylko do połączenia.

Masę serową podzielić na pół. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając i wmieszać do pierwszej części masy. Przelać do tortownicy i wyrównać. Resztę sera wymieszać z płynną kawą z cynamonem. Delikatnie przelać do tortownicy (wówczas warstwy się nie zmieszają) i ponownie wyrównać.

Zagotować większą ilość wody. Wrzątek przelać do dużej formy metalowej bądź żaroodpornej i włożyć na najniższe piętro piekarnika, rozgrzanego do temperatury 165 ºC. Na środku piekarnika umieścić kratkę, a na niej formę z sernikiem (dzięki temu, para wodna swobodnie będzie się przedostawać do góry). W innym wariancie można wykonać klasyczną kąpiel wodną (tak jak opisywałam np. tutaj), ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 60-65 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko formą - jeśli sernik ma sztywne brzegi, a środek delikatnie się trzęsie, jest już gotowy. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Okroić nożem boki ciasta wzdłuż formy. Pozostawić do studzenia jeszcze na godzinę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!




Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://www.tasteofhome.com/
20 komentarzy on "Sernik czekoladowo-kawowy"
  1. Uwielbiam to połączenie, a do tego jeszcze Oreo- jestem w niebie<3
    Ja polecam Ci jeszcze twaróg w wiaderku firmy delfiko. Jest na nim co prawda napisane "serek śmietankowy", ale to naprawdę dobrego rodzaju twaróg. Z niego zawsze wychodzi mi sernik: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za samymi Oreo, ale na spód nadają się wyśmienicie :)
      Dziękuję za polecenie <3 To dużo dla mnie znaczy, bo sery których używam nader często nie są dostępne w moich okolicach. Z chęcią wypróbuję delfiko :)

      Usuń
  2. Ojojjj co za widok z rana :P alez bym zjadla :P tylko na razie musze ograniczac slodkosci eh :P co za zycie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucać do folderu "ZROBIĘ I ZJEM" i przeczekać kryzysowe czasy :D

      Usuń
  3. Oj, zjadłabym kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik, kawa, czekolada...raj ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny! Kawa świetnie podkresla smak kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie się prezentuje z tymi warstwami w różnych odcieniach
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik wygląda fantastycznie!
    Idealny do podziału, ponieważ my zjadłybyśmy część z czekoladą a młodsza siostra tą kawową :D
    Nasza babcia ma swój ulubiony ser, z którego wychodzi sernik zawsze idealny ale nie możemy przypomnieć sobie jego nazwy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym zobaczyć, jak kroicie go w poprzek ;p
      To kiedyś przy okazji, jeśli sobie przypomnicie, dajcie koniecznie znać ;)

      Usuń
    2. A kto mówił o krojeniu w poprzek? Jeden kawałek (a raczej kawał) i trzy widelczyki xD
      Pytałyśmy babci i jest to ser z Piątnicy, który specjalnie zamawia w niedalekim sklepiku :)

      Usuń
    3. Racja, po co sobie utrudniać sprawę, haha :D
      Faktycznie, teraz przypomniałam sobie, że Piątnica jest podobno świetna! Dzięki za informację, będę się rozglądać za tym wiaderkiem, bo myślę, że jest dość popularne mimo wszystko :)

      Usuń
  8. Wygląda przepięknie! :)
    Ten sernik trafia idealnie w moje gusta smakowe! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że Ci się podoba! Zwłaszcza, kiedy wiem, jak wyglądają Twoje serowe cudeńka :))

      Usuń
  9. To jest deser dla mnie - połączenie kawy i czekolady to zdecydowanie jest "to" :)
    A twaróg kupuję tylko w kostkach i sama mielę, wiaderka oszukują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak robiłam do tej pory, kiedy nie mogłam dostać swojego ulubionego wiaderkowego. Jasne, że w wiaderkach najczęściej jest wciśnięte zagęszczone badziewie, ale dobry twaróg mielony oszczędza trochę czasu i pracy :)

      Usuń
  10. Nienawidzę Cię... Ten sernik wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń