Muffinki bananowe Sophie Dahl


Mój ulubiony przepis na chlebek bananowy Sophie Dahl, tym razem wykorzystany do upieczenia muffinek. Ciasto jest wilgotne, bardzo bananowe i podczas pieczenia pachnie trochę jak... jakiś rodzaj piernika? :) Można je upiec oczywiście tradycyjnie, w podłużnej formie. Polecam, to najlepszy przepis na bananowy chlebek, jaki wypróbowałam!


Składniki (na małą keksówkę lub ok. 20 muffinek):

  • 170 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej, 40 g ukurydzianej, 30 g ziemniaczanej)
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru (można zmniejszyć ilość lub nawet pominąć)
  • 1 rozbełtane jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z masłem i jajkiem oraz cukrem używamy). W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać do bananów i szybko wymieszać (mogą pozostać grudki). Ciasto przelać do formy lub napełnić foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180 ºC, w keksówce przez około godzinę (można sprawdzić suchym patyczkiem, czy już się upiekło), muffinki około 30 minut. Ostudzić w formie.

Smacznego!



7 komentarzy on "Muffinki bananowe Sophie Dahl"
  1. uwielbiam przepisy Sophie! a muffinki wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym bardzo mieć którąś z jej książek, jest rewelacyjna :)

      Usuń
  2. Zapraszamy do rejestracji na http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html (u góry po prawej stronie strony KS). Od teraz przepisy będą promowane automatycznie na stronie z przekierowaniem do Waszych blogów. Wszystkie nowe przepisy będziemy zamieszczali na naszych fanpage'ach, więc zaoszczędzimy Wam roboty z podsyłaniem linków. Serdecznie zapraszamy, a w razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiamy.

    http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je! Chlebek z jej przepisu też i muszę przyznać, że nie jadłam lepszych bananowych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co zrobię jakieś danie według Twojego przepisu (nawet jeśli jest tylko dostosowany przez Ciebie do bezglutenowców), to mój mąż mówi "Petarda!" (nie na wszystko co robię tak mówi :)) Kolejny bardzo udany wypiek bez najmniejszego zakalca, pyszny.Piekłam 40 minut do suchego patyczka i było ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, szczególnie, że chlebki bananowe mają swoje specjalne miejsce w moim sercu ;) PS jak w przepisie są te dostosowania do diety BG, to znaczy, że sama w takiej wersji robiłam i takie też wypieki są wtedy na zdjęciach :))

      Usuń