Ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką


Z powodu zmiany aury, lekkiego deszczu za oknem i ciemnych chmur zachciało mi się dzisiaj wrzucić przepis na mięciutkie ciasto jabłkowe z cynamonem. Wiem, że dla niektórych takie wypieki są zarezerwowane na porę jesienno-zimową, ale sama nie należę do osób, które przywiązują dużą wagę do "sezonowości" ciast. Innymi słowy - nie ma dla mnie problemu z pieczeniem pierników w sierpniu, czy robieniem mrożonego deseru w styczniu. Oczywiście są pewne granice - bo np. szczerze nie cierpię mrożonych truskawek i generalnie wszelkie wypieki owocowe powstają jednak w sezonie, kiedy owoce są najlepsze. Na kochaną dynię też czekam zawsze cały rok, bo zapasy, które mrożę znikają bardzo szybko... Na szczęście dobre jabłka są zawsze dostępne, więc ciasto takie jak poniżej możecie upiec natychmiast, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego :)

Notka: na zdjęciu wersja bezglutenowa (tak jak to zwykle bywa, kiedy podaję dwie wersje przepisu :)


Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 30 cm x 12 cm, lub tortownicę o śr. 23 cm):

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 150 g gryczanej, 150 g kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie jeszcze 1 łyżeczka imbiru)
  • 180 g cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 średniej wielkości jabłka (waga: 450-500 g)
  • 100 g orzechów (u mnie bez)

Kruszonka cynamonowa:
  • 100 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • 70 g masła

Orzechy wysypać na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC. Wyjąć, przestudzić i poszatkować na preferowanej wielkości kawałki.

Przygotować kruszonkę: wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać, na koniec dodać pokrojone masło. Rozcierać palcami, a następnie szybko zagnieść do uzyskania "okruchów". Włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W drugiej misce połączyć cukier, olej i jajka, zmiksować krótko do połączenia składników. Wsypać do mokrych składników mieszankę z mąką, wymieszać szybko i dokładnie przy pomocy łyżki. Dodać orzechy i jabłka, ponownie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać schłodzoną kruszonką. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 ºC (można sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto się dopiekło).

Smacznego!


Źródło przepisu na ciasto (kruszonka z pomysłu autorskiego): http://www.malacukierenka.pl/
6 komentarzy on "Ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką"
  1. Ja ciasta z jabłkami i cynamonem lubię właśnie jesienią, ale gdy za oknem pada i chce się tylko siedzieć w domu pod kocem, to i w czerwcu bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić jaglaną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bezproblemowo :) sama zwykle daję mąkę jaglaną w niewielkich ilościach, bo nie wiem czemu, ale ta mąka którą kupuję, ma gorzkawy posmak... Ale to wszystko kwestia gustu, ciasto samo w sobie wyjdzie :)

      Usuń