Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem


Od dwóch tygodni szukałam interesującego przepisu na coś słodkiego z wykorzystaniem gruszek. Mam wrażenie, że są trochę zapomniane i giną w rywalizacji z jabłkami i śliwkami podczas jesiennego pieczenia. Postanowiłam więc, że na moim blogu musi pojawić się coś gruszkowego! Trafiłam przypadkiem na ten właśnie przepis i już parę dni później mogłam spróbować jeszcze ciepłego ciasta z gruszkami, oblanego sporą porcją karmelu :) Widywałam wielokrotnie tradycyjne, odwrócone ciasto, ale ze względu na raczej chłodny stosunek do ananasa, który znajduje się w oryginalnej recepturze, nie zdecydowałam się na upieczenie. Na szczęście mamy polskie owoce, które cudownie sprawdzają się w kuchni. Ciasto nie jest skomplikowane - jedyne, co wymaga pewnej wprawy (lub po prostu ścisłego trzymania się przepisu!) jest własnoręczne wykonanie karmelu. Nie warto go pomijać, bo sprawia, że babkowe ciasto w połączeniu z gruszką nabiera charakteru. Dodatkowo po przekrojeniu ciasta, widać wzory utworzone przez karmel, który miejscami, podczas pieczenia wydostaje się do góry. Babka długo zachowuje świeżość ze względu na wilgotną górę i smakuje najlepiej dzień po upieczeniu. Warto spróbować!


Składniki:

Na górę:
  • kubek cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 50 g masła
  • kilka gruszek (ilość wg uznania)

Ciasto:
  • 1 1/2 kubka mąki (190 g) (w wersji bezglutenowej: 100 g mąki gryczanej, 45 g mąki ryżowej i 45 g mąki kukurydzianej)
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 kubka mleka
  • 115 g masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru (w oryginale 1 kubek)
  • 2 duże jajka

Okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarować masłem. Najlepiej, jeśli forma nie ma usuwanego dna, ponieważ karmel może przeciekać podczas pieczenia. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o tej samej średnicy co dno formy i włożyć je do środka, następnie wysmarować papier masłem. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na płaskie kawałki o grubości ok. 2 cm. Układać je na dnie formy na kształt okręgu.

Przygotować karmel: kubek cukru wsypać do suchego naczynia o grubym dnie (może być szklane, jak i metalowe). Skropić sokiem z cytryny i postawić na ogniu. Czekać, aż cukier sam się rozpuści (nie mieszać, można delikatnie przechylać naczynie, aby ułatwić rozpuszczanie). Kiedy stanie się płynny natychmiast zdjąć z ognia, aby się nie przypalił. Szybko dodać do karmelu pokrojone na mniejsze części masło i wymieszać całość. Wylać na gruszki ułożone w formie, starając się zapełnić przede wszystkim puste przestrzenie między gruszkami.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól, wymieszać wszystko. Masło ubić za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Na średnich obrotach dodawać stopniowo cukier, na koniec miksując przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na średnie i wbić kolejno jajka, miksować tylko do ładnego połączenia z masą. Na koniec dodawać stopniowo mleko i mąkę (na zmianę), na małych obrotach miksera, tylko do czasu, kiedy masa stanie się gładka i jednorodna. Ciasto wylać na gruszki z karmelem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec przez 35-45 minut (aż patyczek wbity w ciasto, po wyciągnięciu będzie suchy). Można podawać lekko wystudzone, lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.finecooking.com/
10 komentarzy on "Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem"
  1. Też wydaje mi się że gruszki są zapomniane, teraz królują jabłka a przecież gruszki są pyszne.
    Ciast wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolor! Ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prosu bosko! Ciężko się takiej oprzeć...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze ciasta odwróconego, ale chyba się skuszę, wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie smak jesieni to właśnie ciasto z jabłkami, ale Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne, nigdy nie robiłam ciasta z gruszkami... to wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszlo wspaniale! Zamiast 100g maki grycznaje uzylam pol na pol gryczanej i mieszanki bezglutenowej, a zamiast maki kukurydzianje uzylam kaszki mannej. Dodalam tez mniej cukru co ciasta, bo i tak z karmelem jest mega slodkie. Pychotka!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że znalazłaś ten przepis w archiwach bloga! Dziękuję za opis modyfikacji jakie zrobiłaś, mogą się przydać też innym piekącym :)

      Usuń
  8. Co to za miara "kubek"? Kubki są różne...Proszę o podanie ilości składników wagowo lub w mililitrach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miara "domowa", trochę intuicyjna, tak, jak szklanka. Osoby nie mające w zanadrzu wagi czy lubiące po prostu piec szybko, szukają często przepisów szklankowych (są też one zwykle na tyle proste, że wahania składników o 10-30 ml nie zepsują ciasta). Wystarczy wybrać przeciętnej wielkości kubek i odmierzając składniki tym samym naczyniem ciasto się uda. Dla mnie typowy kubek ma 250 ml pojemności i takiego używałam do tego przepisu. Mam nadzieję że pomogłam :)

      Usuń