Moje zamiłowanie do dyni nie wygasa, więc korzystam z niej przy każdej możliwej okazji. Owocem internetowych poszukiwań ciasta drożdżowego z dynią jest poniższy przepis, który bardzo polecam. Nawet tym, którym smak dyni nie odpowiada, ponieważ nie sposób wyczuć go w cieście ;). Jej dodatek wpływa pozytywnie na utrzymanie wilgoci, dzięki czemu drożdżówka nie schnie tak szybko jak zazwyczaj i na drugi dzień jest tak samo smaczna, jak zaraz po wystudzeniu. Receptura jest prosta, a z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, nie lepi się do rąk i można je łatwo formować w ulubione kształty. Ja wybrałam tradycyjną formę chałki, ale nie dajcie się zwieźć - to ciasto nie jest tak delikatne i puchate, raczej przypomina miękki chleb (stąd też nadana przeze mnie nazwa). Doskonale sprawdza się jako pieczywo do jedzenia ze słodkimi dodatkami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki tłuszczu (1/4 szklanki masła i 1/4 szklanki oleju)
- 40 g świeżych drożdży
- 200 g świeżej dyni bez skórki
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie: ulubiony aromat
Obraną ze skórki dynię pokroić na kawałeczki i rozgotować w 1/2 szklanki mleka. Ostudzić i zblendować na gładką masę.
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać odrobinę mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn, olej, roztopione (i lekko przestudzone) masło, masę dyniowo-mleczną i aromat. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (można na początku pomóc sobie mikserem). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też uformować dowolne kształty). Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple na ok. godzinę do wyrośnięcia. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu studzić ciasto na kratce.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://smak-europy.pl/
Śliczny ma kolorek :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale a do tego bardzo prosty w wykonaniu :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że nadaje się nawet jako pierwsze ciasto drożdżowe dla początkujących bo jest bardzo stabilne ;)
Usuńczy robiłas ten chlebek w wersji bezglutenowej? Jeśli tak to jakie mąki i ile gram dodawałaś?
OdpowiedzUsuńTen wypiek niestety nie uda się na mieszance mąk bezglutenowych - drożdżowe jest najtrudniejsze do odtworzenia w wersji BG, potrzeba przepisu specjalnie "skrojonego" :)
Usuń