Cinnamon Rolls - zakręcone bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe Cinnamon Rolls

Jeszcze chwileczkę, jeszcze momencik... i wiosna. Do tego czasu wypiekam seriami niemal kultowe już, cynamonowe ślimaczki z drożdżowego ciasta. Uwielbiam do kawy lub herbaty, a wystarczy niewiele składników, żeby sprawić sobie i najbliższym taką małą przyjemność. Poniższy przepis jest jednym z najlepszych jakie wypróbowałam (a było tego sporo ;), patrząc na stosunek wygoda-efekt końcowy. Zaczerpnęłam go z przepastnego tomu pt. "Ameryka!", który wyszedł końcem poprzedniego roku i oczarował mnie zdjęciami, historiami oraz - rzecz jasna, przepisami z podróży. Ciasto na Cinnamon Rolls według Moniki i Jana Pawlaków jest bardzo przyjemne w wyrabianiu i formowaniu, wyrasta bez kapryszenia i zwyczajnie nie potrzeba tu żadnych kombinacji, żeby zdało egzamin. To wspaniały przepis na początek, jeśli zaczynacie wypiekać własne drożdżówki - możecie go potraktować jako recepturę podstawową, a nadziewać wedle własnych fantazji i preferencji.

PS Wypróbowałam też wersję "nocną" ciasta - po wyrobieniu, wystarczy włożyć je do bardzo dużej misy, szczelnie nakryć folią i schować do lodówki. Rano ciasto zagniotłam i postępowałam dalej zgodnie z przepisem, dając tylko bułeczkom nieco więcej czasu na drugie wyrastanie. Bezcenne weekendowe śniadanie, mówię Wam ;)



Składniki (na ok. 14 drożdżówek):

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (lub 9 g drożdży instant)
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka 3,2% tłuszczu
  • 100 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Nadzienie cynamonowe:
  • 280 g startego marcepanu*
  • 15 g cynamonu (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • 80 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g posiekanych orzechów**

Dodatkowo:
  • 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • garść płatków migdałowych lub cukier perlisty


* jeśli nie masz marcepanu, zastąp go 70 g brązowego cukru
** zamiast użyć ich do nadzienia, posypałam drożdżówki płatkami migdałowymi

Mąkę przesiać do dużej miski. Jeśli używamy świeżych drożdży - wkruszyć je do zagłębienia zrobionego w mące, dodać dwie łyżki cukru i ok. 50 ml mleka. Zamieszać łyżką, po czym nakryć ściereczką i odczekać ok. 10-20 minut, aż zaczyn ruszy (powinny być widoczne bąbelki). W przypadku użycia drożdży instant, od razu wmieszać je do suchej mąki.

Dodać do miski wszystkie pozostałe składniki ciasta drożdżowego, poza masłem. Wyrabiać do połączenia składników, na koniec dodając stopniowo przestudzone, ale płynne masło. Wyrabiać dalej ręcznie lub mikserem z końcówką-hakiem, przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Uformować z niego kulę, ponownie włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 - 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na kształt prostokątu o wymiarach ok. 30x70 cm. Równomiernie rozsmarować na nim miękkie masło, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu, wzdłuż dłuższego boku. Obsypać równomiernie startym marcepanem, orzechami i cynamonem. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić (bardzo ostrym nożem, lub używając nici ułożonej w pętelkę wokół rolady) na ok. 14 części. Przełożyć bułeczki (odwracając "ślimaczkiem" do góry) do naczyń żaroodpornych, lub wprost na wyłożonej papierem do pieczenia blasze - pamiętając w obu przypadkach o zostawieniu bardzo dużych odstępów (bułeczki urosną dwukrotnie). Dodatkowo bułeczki można dość mocno spłaszczyć dłonią - i tak wyrosną, a będą wówczas bardziej foremne ;) Pozostawić tak na 20-30 minut w cieple, do podrośnięcia.

Bułeczki cynamonowe tuż przed pieczeniem posmarować można glazurą z białka i mleka, posypać dodatkami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ºC, na ok. 25 minut, do wyraźnego zarumienienia. Najlepiej podawać od razu, po lekkim przestudzeniu.



Smacznego!

Zawijane bułeczki cynamonowe

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Drożdżówki cynamonowe zwijane

Cinnamon Rolls drożdżowe

Cynamonowe drożdżówki Cinnamon Rolls

✳ ✳ ✳

Za drugim razem z tego samego przepisu upiekłam bułeczki luzem na blasze. Przyznam, że ta wersja odpowiada mi bardziej - drożdżówki nabierają chrupiącej skórki z każdej strony, kiedy nie są do siebie przyklejone, jak w naczyniu żaroodpornym :)

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe Cinnamon Rolls

Zawijane drożdżówki z cynamonem łatwe

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

...a gdybyście nadal czuli niedosyt i potrzebowali innej receptury na charakterystycznie zakręcone drożdżówki - na blogu jest już całkiem niezły wybór ;) na Lisiej Kawiarence znajdziecie bułeczki:
Łatwe bułeczki cynamonowe
2 komentarze on "Cinnamon Rolls - zakręcone bułeczki cynamonowe"
  1. Bułeczki rolls wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy próbowałaś robić je w wersji bezglutenowej bez gotowej mieszanki mąk?

    OdpowiedzUsuń