Ciastka z M&M's i czekoladowymi drażami


Świetne ciastka, które uatrakcyjnią każde menu na dziecięce przyjęcie. Zrobiłam je w dwóch wersjach, z klasycznymi m&m'sami i z moimi ulubionymi drażami czekoladowo-kokosowymi. Przyznam, że wersja z brązowymi kuleczkami bardziej mi się podobała, ale dzieci oczywiście chętniej wybierały z talerza te bardziej kolorowe egzemplarze ;) Ciasteczka można wykonać na dwa sposoby - draże wmieszać w surowe ciasto przed pieczeniem, lub powbijać je w jeszcze gorące, upieczone ciastka. Wybrałam drugi sposób, ponieważ obawiałam się, że draże mogłyby się rozpłynąć, popękać (choć to wygląda całkiem ciekawie) lub co najgorsze - puścić barwnik i stworzyć kolorowe plamy. Początkowo może się wydawać, że m&m'sy nie przykleją się do ciastka, ale wystarczy je dość stanowczo docisnąć i odstawić do wystygnięcia, reszta zrobi się sama :) Konsystencja ciastek jest ciekawa, lekko ciągnąca, strukturą przypominają ciastka z dodatkiem kokosu. Polecam zmniejszyć ilość cukru, szczególnie, jeśli dodajemy zalecaną w przepisie ilość m&m'sów do ciasta. Warto upiec, zwłaszcza kiedy przy stole pojawią się mali konsumenci ;)



Składniki (na ok. 24 ciastka):

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (290 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (dałam 1 szkl.) + 1/3 szklanki cukru do obtaczania ciastek
  • 60 ml serka kremowego (np. sernikowego)
  • 6 łyżek masła (85 g)
  • 1/3 szklanki oleju (80ml)
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka m&m'sów
1 szklanka = 250 ml


W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki cukru z serem. Cukier do obtaczania przesypać na talerz. Jeszcze ciepłe, roztopione masło przelać do mieszanki sera z cukrem i wymieszać. Dodać jajko i olej, ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać suche składniki do mokrych i zacząć mieszać przy pomocy łyżki. Zanim składniki całkowicie się połączą, wsypać do miski m&m'sy i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Można też pominąć dodawanie drażetek i wcisnąć je w każde ciastko zaraz po upieczeniu. 
Ciasto można odstawić do lodówki do schłodzenia - im zimniejsze ciasto, tym ciastka będą się mniej rozpływać podczas pieczenia. Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia porcjować ciasto. Na każde ciastko przeznaczyć ok. 2 łyżek ciasta, uformować szybko w dłoniach na kształt kulki, obtaczać w cukrze, kłaść na papierze i lekko spłaszczać grzbietem łyżki. Kulki kłaść w dużych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Piec przez ok. 10-12 minut (do zrumienienia brzegów) w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chłodzić przez 5 minut na blasze - na tym etapie można do każdego ciastka wcisnąć kilka draży i pozostawić do ostygnięcia. Później ciastka na pergaminie zsunąć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Smacznego!



Źródło przepisu: http://www.the-girl-who-ate-everything.com/
4 komentarze on "Ciastka z M&M's i czekoladowymi drażami"
  1. chociaż nie lubię czekolady to te ciasteczka wyglądają tak słodko, że aż bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko - nie zjadłabym ich bo tak cudnie wyglądają!!!!! Albo nie - zjadłabym wszystkie jednak:D

    OdpowiedzUsuń
  3. A można bez cukru do obtaczania ciastek?

    OdpowiedzUsuń