Jeśli tak jak ja leżycie, ledwo oddychacie i próbujecie przetrwać upały, a macie jednak ochotę na coś dobrego to proponuję przygotowanie tego typowo letniego, orzeźwiającego deseru. Mało pracy, w dodatku wszystko bez włączania piekarnika. W oryginale arbuzowa chmurka ma formę tortu, ja przygotowałam proste desery w pucharkach, żeby jeszcze mniej czasu spędzić w kuchni. Spróbujcie arbuza w nowej odsłonie! ;)
Składniki (na ok. 8 pucharków):
- 1/2 dużego arbuza
- 1 l śmietany 36%, dobrze schłodzonej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- biszkopty - ilość wg uznania (bezglutenowcy wybierają bezglutenowe)
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie zająć się arbuzem- przekroić go na pół, miąższ z jednej ćwiartki pokroić w kosteczkę usuwając pestki, drugą ćwiartkę również wypestkować a następnie zblendować z ostudzoną żelatyną. Pokrojoną i zmiksowaną część arbuza wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do sztywnej śmietanki stopniowo wlewać arbuza zmiksowanego z żelatyną, powoli, miksując na średnich obrotach miksera. Gotowa masa nie powinna być zbyt płynna (w razie zbytniego upłynniania się masy podczas dodawania arbuza, można nie dodać całej mieszanki do śmietany). Dodać połowę pokrojonego w kosteczki arbuza i delikatnie wymieszać. Przygotować pucharki. Do każdego nakładać na zmianę po kilka łyżek masy i przekładać biszkoptami. Wierzch deserów udekorować pozostałym pokrojonym arbuzem. Przed podaniem schładzać przez kilka godzin w lodówce, aby masa stężała.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://rozowapatera.blogspot.com/
świetny deser:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na arbuza. wygląda lekko ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń