Pumpkin Pie


Bardzo udane, klasyczne, amerykańskie ciasto dyniowe. Na cudownym, kruchym spodzie, który ani trochę nie namaka od masy dyniowej (gwarantuję!). Z tego względu polecam go jako bazę do wszelkich tart. Miałam lekkie obawy o to, czy masa wyjdzie, chyba trafiłam na kiepską odmianę dyni i moje puree było bardzo wodniste. Ale i tu przekonałam się o tym, że przepis jest bardzo dopracowany- nadzienie wyszło idealnie, pomimo mojego kiepskiego puree. Polecam Wam serdecznie na sezon dyniowy :)!


Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 113 g masła – pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 1,5-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka ziarenek anyżu (ja nie dodawałam)

Wymieszać mąkę, cukier i sól, następnie dodać masło i zagniatać (lub ucierać mikserem), aż składniki utworzą drobne grudki. Osobno w miseczce połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Dodać ziarenka anyżu. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka (bez tego wyschnie!) i schładzać przez ok. 1h w lodówce

Nadzienie:
  • 336 g puree z dyni (*instrukcja wykonania pod przepisem)
  • ¾ kubka cukru (ok. 150 g)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej
  • szczypta sproszkowanycg goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 40 g śmietanki 30%


Dodatkowo:

    • 30 cm forma do pieczenia tarty
    • suszona fasola

Po schłodzeniu ciasta, blat obsypać mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm (nadwyżki ciasta obciąć). Włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 190  ºC.

Nakłuć widelcem spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną fasolę lub specjalne ceramiczne groszki (jeśli tego nie zrobimy, ciasto również wyjdzie, ale należy je bardziej ponakłuwać).

Piec ok. 15 minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć fasolę i sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu spodu z piekarnika, schłodzić całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony.

Wykonać nadzienie. Ubić trzepaczką dynię, cukier, sól i przyprawy w dużej misce. Dodać jajka, następnie śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny (ciasto wciąż "pracuje" podczas chłodzenia, podobnie jak serniki). Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego!

* Wykonanie puree: dynię umyć, rozkroić i usunąć pestki, oraz otaczającą je luźną masę. Pokroić dynię w paski (jak arbuza), a paski dzielić na pół. Piekarnik rozgrzać do 190 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki dyni. Piec ok. 1h. Gotowa dynia powinna być miękka (można sprawdzić widelcem, jak ugotowanego ziemniaka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie odkroić zbędną skórę z każdego kawałka i zmiksować resztę na gładkie puree. Gotowe, można przechowywać w lodówce i mrozić :).



Źródło przepisu: http://www.epicurious.com/
4 komentarze on "Pumpkin Pie"
  1. uwielbiam taka dyniową tartę, a Twoja prezentuje się fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślisz, że mogę użyć jogurtu do masy zamiast śmietanki? :) Robię jutro na słono i właśnie planowałam z jogurtem, ale nie wiem czy to wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z jogurtem wyjdzie :). Pamiętam, że robiłam kiedyś tartę, która miała nadzienie z dodatkiem kwaśnej śmietany (której ja nigdy nie mam w lodówce), dodałam więc jakiś jogurt naturalny i masa też się ścieła jak należy ;).

      Usuń