Tarta cytrynowa


Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiającą tartę. Miałam pisać, że polecam raczej zwolennikom kwaśnych smaków ale mój tata (zdecydowanie niekwasolubny) zaskoczył mnie prosząc o dokładkę, "bo takie dobre". Polecam jednak podawać z bitą śmietaną, chyba, że jest wśród Was jakiś ekstremalny miłośnik cytryn, który nie potrzebuje złagodzenia ich smaku ;).

Składniki (na formę o śr. ok. 24 cm):

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 25 g cukru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka wody

Farsz: 
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z 3 cytryn 
  • 175 ml soku wyciśniętego z cytryn (ok. 3 sztuki)
  • cukier puder do posypania lub bita śmietana do podania

Przygotować ciasto: wsypać do miski mąkę i cukier, dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dolać wodę i wyrobić ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schładzać przez 30 minut w lodówce.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do pieczenia tart. Nakłuć spód ciasta widelcem i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na nią ceramiczne fasolki (może też być np. suszona fasola - chodzi o to, by obciążyć ciasto i nie dopuścić do ewentualnego wybrzuszenia spodu). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 ºC przez 15 minut. Zdjąć fasolki i folię i piec jeszcze przez kolejne 15 minut.
Przygotować farsz: ubić razem śmietankę, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny na gładką masę. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód (nie studzić), wylać połowę farszu, następnie ciasto wstawić do piekarnika i wtedy wylać resztę. Piec przez ok. 20 minut (u mnie wystarczyło ok. 15 minut) albo do chwili, gdy masa się zetnie. Będzie to widoczne zwłaszcza przy brzegach tarty, środek może być jeszcze "galaretowaty". Nie piec za długo, ponieważ może to skutkować popękaniem tarty podczas studzenia. Pozostawić tartę do wystygnięcia. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Smacznego!




Źródło przepisu: "Desery. Na co dzień i od święta"

Zostań pierwszym komentującym!
Prześlij komentarz