Proste ciasto z płatków owsianych

Ciasto z płatków owsianych

Odkurzam kolejny "oldschoolowy" przepis, tym razem na coś słodkiego "z niczego". Nie potrzebujecie do tego wypieku wielu składników, podejrzewam nawet, że wszystkie macie pod ręką. Zwłaszcza teraz, kiedy wielu z nas pozostaje na dłuższy czas w domach, w ramach terapii zajęciowej, polecam sobie upiec takiego owsianego zlepka  ;)

Jak można się spodziewać, smakuje podobnie jak owsiane, zdrowsze batony ze sklepu - tylko, że lepiej. Oczywistą przewagą tych domowych jest to, że można podać je jeszcze na ciepło, świeżo, kiedy klejącego i miękkiego wnętrza broni skarmelizowana, chrupiąca skorupka. Drugą różnicą jest też fakt luźniejszej konsystencji. Podczas gdy batony owsiane mają formę sprasowanego bloku, tutaj mamy bardziej wyrośniętą, pulchną, ale przez to też delikatnie osypującą się strukturę ciasta. Świetnie będą tu pasowały wszelkie bakalie. Polecam jednak dodawać je, odejmując jednocześnie analogiczną ilość płatków owsianych. Dzięki temu ciasto ma szanse zachować konsystencję zdatną do pokrojenia ;) Sama następnym razem wykorzystam do pieczenia tradycyjną blachę i pokroję jeszcze ciepłe ciasto na kwadraty.



Składniki (na formę o śr. 24 cm lub prostokątną, większą blaszkę):

  • 250 g płatków owsianych (użyłam górskich; bezglutenowcy powinni się zaopatrzyć w wersję ze znakiem przekreślonego kłosa)
  • 3 łyżki mąki (u mnie kukurydziana, ale można dość dowolnie zamieniać)
  • 150 g cukru (bądź ksylitolu)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna - otarta skórka i świeżo wyciśnięty sok
  • 1 kieliszek spirytusu (zastąpiłam wódką) - w razie braku, można pominąć

Opcjonalnie: kwaśna marmolada/powidła lub lukier cytrynowy 


W naczyniu wymieszać płatki owsiane z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misie zmiksować masło z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku. Miksować dopóki nie powstanie puszysta, gładka masa. Dodać mąkę, sok i skórkę z cytryny, spirytus oraz mieszankę z płatków owsianych. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 180 °C, przez ok. 45 minut. Ciasto mocno wyrasta, a następnie się zapada - to normalne i nie powoduje zakalca ;) Wyjąć z piekarnika i studzić w formie. Jeszcze ciepłe można pokroić ostrym nożem.

Można podawać solo, wykończone lukrem cytrynowym lub z dodatkiem kwaśnych przetworów.


Smacznego!

Proste ciasto z płatków owsianych

Domowe batoniki owsiane

Bezglutenowe ciasto owsiane

Ciasto z płatków owsianych

Ciasto bez mąki z płatków owsianych

6 komentarzy on "Proste ciasto z płatków owsianych"
  1. Kubek z Wesołej <3 ciasto sztos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest! Odpowiednio wyselekcjonowana ceramika to w końcu ważna składowa super śniadania albo przerwy kawkowej! Dziękuję ;)

      Usuń
  2. Witam
    Mam pytanie.Jaka powinna być konsystencja tego ciasta?
    Dodałam płatki błyskawiczne firmy Synbio,nie były ani zbyt grube ani zbyt drobne.
    Cytryna była mała.Wszystko inne według przepisu. Piekarnik dobrze nagrzany.
    Ciasto nie wyrosło tak jak w opisie.
    Było dość gęste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego, co pamiętam ciasto jest lekko ciągnące i klejące się - ogólnie wygląda po prostu jak gęsta, owsiankowa papa ;) Z doświadczenia wiem, że faktycznie różne marki płatków owsianych mogą się różnić "chłonnością" i stąd mogą wyniknąć różnice w strukturze ciasta. Myślę jednak, że pomimo tego, że Twój wypiek nie wyrósł w początkowej fazie tak jak mój egzemplarz, to końcowy efekt będzie bardzo zbliżony - wszak moje ciasto porządnie klapło, a tylko brzegi zostały trochę wyższe ;)

      Usuń