Puszysty sernik z dżemem

Prosty sernik z dżemem

Prosty sernik, który być może zechcecie upiec po znalezieniu zapomnianego dżemu w kącie lodówki, lub w przypływie chęci na coś słodkiego, co można zrobić relatywnie szybko. W moim wykonaniu to raczej sernik-mikrusek (na dwa posiedzenia dla pary i koniec!), bo tylko tyle składników miałam do wykorzystania. Niemniej, wyszedł naprawdę niezły i w razie potrzeby, możecie śmiało podwoić składniki i piec w większej tortownicy. Albo dodać w miejsce dżemu świeże owoce, kiedy tylko się pojawią! Konsystencja raczej poprawna politycznie - delikatnie wilgotna i napowietrzona, dzięki ubitym białkom. Powinna pogodzić różne gusta ;) Spód bardzo przyjemnie chrupie w dniu upieczenia sernika, więc najlepiej zjeść go jak najszybciej! 


Przepis (na tortownicę o śr. 20 cm):

Spód z płatków kukurydzianych:
  • 60 g płatków kukurydzianych*
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki (ok. 30 g) roztopionego oleju kokosowego lub masła

Masa serowa:
  • 170 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 225 g twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 40 g cukru
  • 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru (bezglutenowcy: 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 90 g ulubionego dżemu (użyłam truskawkowego)


* użyłam Corn Flakes w czerwonym opakowaniu - co ważne dla osób na ścisłej diecie bezglutenowej, od dłuższego czasu mają już certyfikat przekreślonego kłosa

Spód formy, w której pieczony będzie sernik wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuścić.

Płatki kukurydziane rozdrobnić na grube okruchy blenderem w dedykowanym pojemniku z ostrzami lub w grubym woreczku, przy pomocy wałka. Wymieszać z cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Wyłożyć spód formy, wyrównać i delikatnie docisnąć.

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC. W misie zmiksować śmietanę z twarogiem, cukrem pudrem i żółtkami. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem soli. Do masy serowej wmieszać delikatnie pianę z białek i przesiany proszek budyniowy (nie miksować). Przelać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i wyłożyć kilka porcji dżemu. Przy pomocy łyżeczki można je delikatnie rozprowadzić po powierzchni sernika.

Piec w temperaturze 170 ºC, przez ok. 25 minut - ważne, aby nie przesuszyć sernika! Pozostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu uwolnić sernik, delikatnie przejeżdżając ostrym nożem wokół wewnętrznej krawędzi formy.



Smacznego!

Sernik na spodzie z płatków kukurydzianych

Szybki sernik z dżemem truskawkowym

Bezglutenowy sernik z dżemem

Łatwy sernik z dżemem

Pieczony sernik z dżemem
3 komentarze on "Puszysty sernik z dżemem"
  1. Nawet nie wiesz jak bardzo nabrałyśmy ochotę na sernik pieczony! :D Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli robię z podwójnej porcji to ile ma czasu się piec żeby nie przesuszyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że ok. 40 - 45 minut, ale trzeba sprawdzić na żywo. Po jakichś 35 minutach można potrząsnąć delikatnie sernikiem i jeśli będzie ścięty, to wyłączyć piekarnik i studzić.

      Usuń