Odwrócone ciasto ze śliwkami, na maślance - bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami na maślance

Ot, proste ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. Zwykłe ucierane, chociaż charakterystycznie wilgotne od maślanki to też dość kruchej konsystencji. W mojej wersji ze śliwkami, ale można wykorzystać również inne sezonowe owoce, które dzięki "odwróconej" metodzie pieczenia, zawsze znają swoje miejsce ;)


Składniki (na formę o śr. 24 cm):
  • 2 łyżki cukru, na spód formy
  • 400 g ciemnych śliwek
  • 1 szklanka + 2 łyżki maślanki 
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 135 g mąki jaglanej
  • 45 g skrobi ziemniaczanej (lub innej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 115 g cukru pudru

Lukier (opcjonalnie):
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki wody


Tortownicę wyłożyć w całości papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wysypać cukier. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, krojąc na połówki. Ułożyć je ściśle, rozciętą stroną do pergaminu. Temperaturę piekarnika ustawić na 180 ºC.

Przygotować trzy misy. W pierwszej wymieszać trzepaczką lub mikserem maślankę, żółtka i olej. Do drugiej przesypać wszystkie rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon - dokładnie wymieszać. W trzeciej misie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodawać cukier puder, stopniowo, po łyżce, cały czas miksując. Kontynuować do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca.

Suche składniki z drugiej misy, przesiać do pierwszej, z mieszanką maślankową. Wymieszać krótko, do połączenia składników. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta. Przelać do tortownicy, wyrównać wierzch. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Czy ciasto dopiekło się prawidłowo, można sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego środek - powinna wyjść sucha, nie oblepiona ciastem. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przed podaniem można polać ciasto lukrem. Cukier miksować z wodą (zaczynając od mniejszej jej ilości), to uzyskania jednolitej polewy. Polać ciasto i podawać.


Smacznego!

Bezglutenowe odwrócone ciasto z owocami

Bezglutenowe ciasto odwrócone z owocami

Bezglutenowe ciasto na maślance

4 komentarze on "Odwrócone ciasto ze śliwkami, na maślance - bezglutenowe"
  1. Wygląda pięknie! Już od dawna mamy w planach zrobić takie odwrócone ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwrócone są super! Można naładować owoców, ile dusza zapragnie ;)

      Usuń
  2. O następne w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam zatem na komentarz, jak pieczenie dojdzie do skutku :)

      Usuń