Ciasto czekoladowe z serem

Ciasto czekoladowe z białym serem

Łatwe, czekoladowe (a nie tylko kakaowe) ciasto ucierane, z dodatkiem waniliowego twarożku. Puszyste, mocno wyrośnięte i sycące. Z początku planowałam skorzystać z książkowego przepisu, ale jak to czasem bywa - w druku był błąd, ewidentnie zabrakło w liście składników czegoś, co następnie w przepisie wymieniano; później na bieżąco podrasowałam surowe ciasto, bo wydawało mi się podejrzane w konsystencji i w ten sposób, niezamierzenie, powstał chyba zupełnie nowy przepis. Nic nie szkodzi, zawsze najważniejsze, że ciasto się udało. Wychodzi go całkiem sporo, więc wystarczy spokojnie na dobre kilka przerw z gorącą herbatą. Albo na posiedzenie z wieloma osobami, pijącymi herbatę. Wybór należy do Was :)



Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):


Ciasto czekoladowe:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki jaglanej, 1/2 szkl. kukurydzianej i 1/2 szkl. dowolnej skrobi - u mnie ziemniaczana)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki rumu (można pominąć)
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa - czekoladowe ganache:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30 %


W garnuszku, na małym ogniu i cały czas mieszając, rozpuścić masło i czekoladę połamaną na kosteczki. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki masy serowej zblendować w wysokim naczyniu (lub jeśli nie mamy do dyspozycji blendera - twaróg trzykrotnie zmielić lub przetrzeć przez gęste, metalowe sitko i wymieszać z pozostałymi składnikami).

Suche składniki ciasta - mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać, a następnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubijać z cukrem, do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując. Następnie dodać mleko. Odstawić mikser. Do mieszanki wsypać przesiane suche składniki i połączyć, wszystko mieszając łyżką. Na koniec ubić pozostałe białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki natłuścić i obsypać wiórkami kokosowymi (może być też gruboziarnista mąka, bułka tarta lub otręby). Na spód wylać ok. 2/3 ciasta czekoladowego, a na nim wyłożyć łyżką kilka - kilkanaście kleksów z masy serowej. Następnie przykryć je pozostałą częścią ciasta czekoladowego i trzonkiem łyżki zanurzonym w cieście, wykonać kilka ruchów, żeby delikatnie przemieszać warstwy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i piec 45 - 55 minut (sprawdzić koniecznie patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kosteczki, przełożyć do małej miseczki. Śmietankę zagotować w małym naczyniu, po czym wlać do miseczki z czekoladą i nakryć spodkiem. Po 5 minutach wymieszać wszystko, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania aksamitnego ganache. Studzić jeszcze przez chwilę, aż polewa osiągnie wygodną do użycia konsystencję (u mnie trwało to ok. 10 minut) i udekorować nią ostudzone ciasto. Polewa jest na tyle gęsta, że można ciasto podawać niemal od razu, ale zostawiona na jakiś czas, zrobi się bardziej zwarta, choć nadal miękka.



Smacznego!

Proste ciasto czekoladowe z twarogiem

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z serem

Proste ciasto czekoladowe bez glutenu

Źródło przepisu (z bardzo wieloma moimi modyfikacjami :)) : "Czekolada", wydawnictwo Olesiejuk, 2016
Zostań pierwszym komentującym!
Prześlij komentarz