Torcik biszkoptowy z truskawkami i bitą śmietaną

Prosty torcik z bitą śmietaną i truskawkami

Lekkie ciasto, bita śmietana i świeże, pachnące truskawki - czy do tej perfekcji trzeba dodawać coś więcej? Może tylko to, że torcik jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet prostszy niż się wydaje na pierwszy rzut oka! Biszkopt robi się tu z całych jajek, bez oddzielnego ubijania białek i żółtek, a na krem wybieramy śmietankę tłustszą niż 30 %, dzięki czemu nie musimy bawić się w usztywnianie masy żelatyną, nawet kiedy jest bardzo ciepło. Ciasto wspaniale się kroi już po chwili spędzonej w lodówce, więc idealnie nadaje się na szybki wypiek. Niewiele zmieniałam w tym przepisie (pochodzi z książki, którą bardzo lubię i ufam podawanym proporcjom), ale nie mogłam się powstrzymać przed użyciem mąki kukurydzianej, która nadaje wypiekom ładny, żółty odcień. Jeśli jej nie macie, możecie zastąpić ją mąką pszenną - lub jeśli potrzebujecie wersji bezglutenowej, mąką gryczaną, ryżową lub dowolną inną która sprawdza się Wam w wypiekach :)


Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm):

Biszkopt:

  • 85 g cukru
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 40 g dowolnej skrobi)
  • szczypta soli
  • 3 średnie jajka

Nadzienie śmietankowe:
  • 310 g świeżych truskawek
  • 1 łyżka kirszu (pominęłam)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 225 ml śmietanki 45 %*

* użyłam śmietanki 42 % tłuszczu z Piątnicy, ale kremówka 36 % też będzie się nadawać



Przed zrobieniem ciasta, przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć mąką. Nastawić piekarnik na temperaturę 170 ºC.

Do jednej miski przesiać obydwa rodzaje mąki i sól. W oddzielnym naczyniu umieścić jajka (białka i żółtka razem) i cukier, ubijać przez kilka minut, aż do momentu kiedy powstanie dosyć sztywna, jasna i mocno napowietrzona piana. Do ubitych jajek przesiać mieszankę mąk i wymieszać wszystko  ręcznie, dokładnie ale bardzo delikatnie, aby piana nie straciła zbyt wiele objętości. 

Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut, do zrumienienia. Studzić przez 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjąć na zewnątrz i całkowicie wystudzić biszkopt w formie. Przed wyjęciem z obręczy, można delikatnie uwolnić brzegi ciasta przy pomocy cienkiego, długiego noża. Przeciąć na dwa równe blaty.

Przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki lub półplasterki. Wymieszać je z alkoholem i cukrem pudrem. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszać z owocami, żeby ich nie porozgniatać. Nałożyć masę na jeden z blatów, pozostawiając trochę pustego miejsca przy brzegach. Przykryć drugą połową ciasta i delikatnie docisnąć. Włożyć do lodówki i podawać schłodzone.



Smacznego! 

Bezglutenowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt z owocami i bitą śmietaną bez glutenu

Torcik z bitą śmietaną i owocami

Łatwe ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Źródło przepisu: "National Trust Simply Baking", Sybil Kapoor
7 komentarzy on "Torcik biszkoptowy z truskawkami i bitą śmietaną"
  1. Uwielbiam takie "naked cake" wyglądają zresztą prześlicznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać, nic ująć. Zachwyca w swej prostocie! Truskawki pomału przejmują władzę nad blogosferą :D Zapraszamy do nad na zmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Pierwszy raz biszkopt wyszedł mi tak dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić śmietanę? Nie mogę jeść nabiału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to ubita śmietanka kokosowa (ta gęsta, tłusta część, która oddziela się po schłodzeniu puszki). Myślę, że mogłaby być też ewentualnie jakaś masa budyniowa na bazie mleka roślinnego ;)

      Usuń