Babka piaskowa bezglutenowa, bez mleka

Babka piaskowa bezglutenowa bez mleka

Mam ogromny sentyment do tego przepisu. Niestety już nie pamiętam skąd pochodzi, wydaje mi się, że znalazłam go na jakimś forum... Dzięki niemu upiekłam parę lat temu chyba pierwsze bezglutenowe ciasto, które naprawdę mi posmakowało. A nie było mnie wtedy łatwo zadowolić - przede wszystkim dlatego, że ciągle chciałam żeby moje ciasta bezglutenowe smakowały tak jak te "zwyczajne", pszenne, do których się przyzwyczaiłam. Ciasto z tego przepisu moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako babka świąteczna, nawet u rodzin, które z dietą bezglutenową nie mają nic wspólnego. W smaku jest to po prostu niesamowicie lekka, piaskowa babka z chrupiącą skórką, którą można udekorować polewą o ulubionym smaku :) Ważne jest to, że do jej przygotowania nie potrzeba żadnych drogich mąk, wystarczy jedynie skrobia ziemniaczana. Na zdjęciach widać wersję muffinkową mojej babki piaskowej, ale bez obaw! Ciasto idealnie dopieka się w formie z kominem czy jakiejkolwiek innej. Na pewno upiekę na Wielkanoc, jak co roku ;)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru, w tym cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. W miscie ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować (końcówkami do ciasta, w kształcie haków) na gładkie ciasto. Cienkim strumieniem wlewać do ciasta olej, cały czas mieszając/miksując. Na koniec ubić białka i delikatnie wmieszać w ciasto, łyżką, lub używając miksera na najniższych obrotach.
Piec ok. 30 minut jeśli pieczemy muffinki, lub ok. 40-50 minut, jeśli pieczemy babkę, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC. Ciasto można pod koniec pieczenia nakłuć drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy już się dopiekło. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Smacznego!

Babka piaskowa ze skrobi ziemniaczanej


Tutaj zdjęcie pełnowymiarowej babki z Wielkanocy 2019 - jak widać przepis się nie starzeje :) Stawiam na nią, kiedy nie mam zbyt wiele czasu, a chcę mieć pewny, bezglutenowy wypiek. Piekłam 45 minut w 180 ºC.

Babka piaskowa bezglutenowa

4 komentarze on "Babka piaskowa bezglutenowa, bez mleka"
  1. cudowności! do koszyczka w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze foremki :) mini babaki na święta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. W pewnym momencie myślałam, że babka nie ma szans się udać, bo przed dodaniem białek wyszła breja. Myślałam też, że wyjdzie malutka babka.
    Okazalo się że, babka jest puszysta i pyszna i pełnowymiarowa na Wielkanoc np.
    Można do niej dodać skórkę z cytryny, żeby dodać cytrynowego posmaku.
    Warto polać ją lukrem (u mnie pomarańczowy) lub/i posypać cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń