Szybkie crumble


Od jakiegoś czasu zauważyłam wielki powrót kokilek do (blogerskich) kuchni. Widziałam je na tylu różnych, pięknych zdjęciach, że w końcu nie wytrzymałam i kupiłam własny zestaw ceramicznych maleństw ;) Pierwszy raz posłużyły mi do przygotowania tego szybkiego deseru. Co prawda dominują w nim jesienne smaki (widział ktoś teraz śliwki w sklepach...?), ale nie ma problemu, żeby podmienić owoce na inne. Crumble przygotujecie szybko i z ogólnie dostępnych składników, to dobra opcja przy wizycie niespodziewanych gości czy leniwym popołudniu. Polecam! I crumble, i kokilki :)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże śliwki
  • 1/2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g mąki (u mnie krupczatka)
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 3 duże łyżki musli (crunchy) z orzechami laskowymi

Mąkę, masło i cukier wymieszać i szybko zagnieść. Dodać musli i ponownie wymieszać. Śliwki i obrane jabłko pokroić w kostkę, wymieszać i przełożyć do kokilek. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch rozkruszyć ciasto wymieszane z musli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 ºC przez około 30-35 minut (ciasto na górze powinno się przypiec na rumiano). Podawać jeszcze ciepłe, po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!


2 komentarze on "Szybkie crumble"
  1. strasznie mi narobiłaś ochoty na takie crumble! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble są średnio fotogeniczne, a tu takie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń