Klasyczne ciasto drożdżowe


Tradycyjna, puszysta, polska drożdżówka. To najlepszy przepis jaki testowałam, ciasto jest niezawodne, wyrasta szybko i równo. Piekłam już inne, podobne ciasto drożdżowe (doczekało się nawet zdjęć), ale to zdecydowanie je przebija i trafia na bloga jako najlepsze w tym typie. Pierwszy raz drożdżówka w największej blasze wyrosła mi równo i po upieczeniu nie zrobiły się na niej fale. Z przepisu korzystałam już kilkukrotnie, więc mogę zaświadczyć, że efekt jest powtarzalny, a receptura bardzo, bardzo dobra ;) Na zdjęciach widoczna jest wersja bez kruszonki (dodaję jednak przepis i dla takiej opcji), za to z dodatkiem ulubionych przypraw korzennych. Dodatkowo wierzch posmarowałam przed samym pieczeniem białkami, które pozostają po przygotowaniu ciasta. Za przepis dziękuję niezastąpionej cioci Oli! :)


Składniki (na dużą blachę, wymiary ok. 25 x 36 cm):

  • 700 g mąki pszennej 
  • 5 jajek - 3 całe i 2 żółtka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 80 g drożdży świeżych (3 saszetki suchych drożdży - po 7 g każda)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy i aromaty wg uznania, np.: skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka cynamonu i łyżeczka kardamonu

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki


Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, należy przygotować rozczyn. Umieścić rozkruszone drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki cukru (odjąć z listy składników na ciasto). Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać 5 łyżek mąki i odrobinę mleka (na tyle, żeby rozrobić ciasto gęstości pasty) - wszystko z listy składników na ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia i pojawienia się na powierzchni rozczynu bąbelków. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.

W misce wymieszać lekko ciepłe mleko, jajka, cukier, olej, sól i ewentualne przyprawy/aromaty. Mąkę przesiać do drugiej misy. Wlać rozczyn (lub wsypać drożdże, jeśli korzystamy z wersji instant). Stopniowo dodawać płynne składniki, miksując ciasto przy pomocy haków, lub ręcznie wyrabiając. Najłatwiej jest miksować ciasto, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przełożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 h, do podwojenia objętości. W międzyczasie można przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier wymieszać, a masło rozpuścić w garnuszku. Ostudzić i wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.

Po tym czasie ciasto drożdżowe ponownie wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (wcześniej można ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie). Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce. Wystarczy 15-20 minut, można jednak pozostawić ciasto na 1 h.

Wyrośniętą drożdżówkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C, przez ok. 30-40 minut. Przed wyjęciem, w ciasto wbić można patyczek - jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Drożdżówkę wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę. Można kroić jeszcze ciepłą, ale nie gorącą.


Smacznego!




8 komentarzy on "Klasyczne ciasto drożdżowe"
  1. kiedyś drożdżowego ciasta nie lubiłam, a teraz ślinotoku dostaję na widok takich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjna! jutro piekę, tak za mną ostatnio 'chodziła' drożdżówka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam ten przepis, mam nadzieję, że ciasto Ci posmakuje! :)

      Usuń
  3. Nasza mama robi najlepsze ciasto drożdżowe na świecie :)
    Jest wysokie, pulchne i pięknie żółciutkie. Dodatek malin/truskawek/śliwek preferujemy najbardziej, no i oczywiście musi być kruszonka! Też często jadałyśmy go z masełkiem. Dodatkowo mama zamiast oleju w cieście również dodawała masła, więc maślany aromat unosił się po całym domu.
    Korzenne przyprawy też nas bardzo przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczne, drożdżowe, najlepiej z dużą warstwą kruszonki! ;) Do tego ciepłe mleko i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, znakomicie wygląda :)
    Ostatnio mam ogromną ochotę na drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukam wlasnie przepisu na super drożdżówkę. Do tej pory robilam tylko tą z termomixa- jest mega szybka i smaczna, ale twoja pasuje mi na niedzielne śniadanko na słodko jutro wieczorem spróbuje trzymaj kciuki 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że chcesz spróbować czegoś nowego - kibicuję oczywiście! I doceniam, że mimo sprawdzonego przepisu, wybrałaś sobie na testy jakąś drożdżówę ode mnie ;)

      Usuń