Old-Fashioned All-American Apple Pie, czyli szarlotka amerykańska


Post wrzucany na gorąco! Ciasto upieczone (i prawdopodobnie już zjedzone :) parę godzin temu. Przedstawiam Wam kuzyna naszej szarlotki zza oceanu. Wyglądem przypomina mi placki z bajek o Tomie i Jerrym (koniecznie studzone na parapecie, przy otwartym oknie!). Smak również mnie nie rozczarował. To udane połączenie klasycznego, jabłkowego nadzienia z cieniutkim, maślanym ciastem, które ma bardzo ciekawą właściwość- doskonale zachowuje kształt, który mu nadacie przed pieczeniem. Dzięki temu, można pokusić się o wycięcie ze zbędnych resztek ciekawych kształtów i udekorowanie nimi powierzchni wypieku.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 kubki mąki (450g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 łyżek niesolonego, zimnego masła (170g)
  • ok. 7 łyżek lodowatej wody (u mnie ok. 15)

Wymieszać mąkę i sól. Pokroiś masło na kawałeczki. Połączyć masło i mąkę w dużym naczyniu i ugniatać, aż masło rozdzieli się na drobne kawałeczki. Kiedy mąka zacznie lekko zmieniać kolor przez łączenie się z masłem, dodawać po trochę wody i ugniatać aż ciasto zacznie się łączyć. Ilość wody trzeba dostosować na wyczucie- dodawać ją po łyżce, aż ciasto zacznie robić się gładkie i plastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut. 
Przed wałkowaniem podzielić ciasto na pół. Połowę zostawić na blacie, a drugą połowę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia (najlepiej płytką formę żaroodporną lub ceramiczną formę do tart- o średnicy ok. 24 cm) tak, aby lekko wystawało na zewnątrz formy.

Nadzienie:
  • 6-8 jabłek (ok. 1400 g)
  • cukier (ilość w zależności od tego, jak słodkie są jabłka- u mnie do kwaśnych jabłek 1/2 szklanki)
  • cynamon
  • 3 łyżki przesianej mąki
  • 3 łyżki masła, pokrojone w małe kawałeczki

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i szypułki, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Dodać cukier, cynamon, mąkę i wymieszać. Wypełnić jabłkami formę wyłożoną ciastem, tworząc na środku stosik (pamiętając, że przy brzegach też nie może ich zabraknąć). Na jabłkach ułożyć kawałki masła. Drugą połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pokryć nią luźno całość. Zwilżyć brzegi ciasta z góry i dołu i delikatnie dociskając, skleić. Nakłuć wierzch przy pomocy widelca w kilku miejscach, aby stworzyć ujście dla pary. Ciasto piec ok. 1 godzinę do zbrązowienia, w temperaturze 190ºC. Podawać na ciepło.

Smacznego!



Źródło przepisu: "Jasper White's Cooking from New Engalnd", Jasper White
17 komentarzy on "Old-Fashioned All-American Apple Pie, czyli szarlotka amerykańska"
  1. Zjawiskowa! Taka chodzi za mną już od dawna :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Pai jest przepyszny ! Robię najczęściej z rabarbarem i jabłkami + gałka lodów do ciepłego ciasta ummmm :) pyszności ! Narobiłaś smaku ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były plany, żeby zjeść z lodami... niestety ciasto nie doczekało ich zakupu :D. A rabarbar to świetny pomysł, spróbuję na pewno z jego dodatkiem.

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda. :) Zapraszam jeśli masz ochotę do mnie w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z przyjemnością odwiedzę Twojego bloga :)!

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie ! Jest idealna, a ten kruchy wierzch mniaam :) Kiedyś w programie masterchef gordon ramsay mieli za zadanie upiec taką szarlotkę. Zaprezentowano koszmar a nie szarlotkę. A ta jest idealna :) ! Po prostu piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne zdjęcia, jeszcze nie wypróbowałam przepisów...wszystko przede mną

    OdpowiedzUsuń
  6. http://wsmakuzamkniete.blogspot.com/2013/08/tradycyjny-apple-pie-z-ogromna-iloscia.html Ja robiłam coś takiego, też studziłam na parapecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto. W bajce mojego dzieciństwa - Miś Yogi - taka szarlotka zawsze była stawiana na parapecie i porywana przez misia :) Jeju, rozczuliło mnie to :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto w piekarniku. Zobaczymy co z tego bedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No wiedziałam, że znajdę u Ciebie dokładnie to, czego szukam <3 w przyszłym tygodniu będzie Apple pie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale obrzydliwe, wygląda jak garb xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Cały dół nasiąkł sokiem z jabłek, ale ogólnie dobre

    OdpowiedzUsuń