Jabłkowe koperty


Świetny pomysł na wykorzystanie jabłek, jeśli nie chcemy piec szarlotki ani niczego, co należałoby kroić. Koperty są rozmiaru średniej wielkości drożdżówek i szybko znikają (sprawdzone na rodzinie i gościach :). Bardzo podoba mi się ich rustykalny wygląd, jestem fanką wypieków wyglądających domowo i niekoniecznie idealnie, dlatego nie przeszkadza mi to, że lekko pękają. Nie należy się przejmować jeśli w trakcie pieczenia zaczną się lekko rozklejać, ponieważ nadzienie pozostaje na swoim miejscu. Zachęcam do przygotowania ich z ulubionymi przetworami owocowymi lub masą makową, tak jak w oryginalnym przepisie.

Składniki (na 16 sztuk):
  • 3 średnie jabłka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (używam masła)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 250 g gotowej masy makowej (lub ulubionego dżemu- u mnie jabłkowo-aroniowy)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • mąka do posypania stolnicy

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, dodać pokruszone drożdże, wszystko wymieszać. Dołożyć margarynę i starannie posiekać składniki nożem. Wbić jedno całe jajko, dodać też 2 żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.

Przygotowane ciasto półkruche zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki (przynajmniej na 30 minut). W tym czasie jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pociąć na mniejsze kawałki.

Zagotować sok jabłkowy z dodatkiem miodu. Zanurzyć w nim jabłka i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Przestudzić na sitku, później wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (wałek też można oprószyć dla wygody). Pokroić na 16 kwadratów. Na środek każdego nałożyć trochę masy makowej i lekko rozsmarować, następnie nałożyć po łyżce jabłek. Kwadraty poskładać na pół i zlepić brzegi. Ciastka ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzchy posmarować pozostałymi białkami i posypać cukrem. Piec około 25 minut w 200ºC.

Smacznego!



Źródło przepisu: "Najlepsze desery z jabłkami" dodatek do Tiny, 5 września 2012r.
1 komentarz on "Jabłkowe koperty"