Bezglutenowe ciasto ucierane z owocami

Owocowe ciasto ucierane bez glutenu

Proste, szybkie i zapełnione po brzegi ulubionymi owocami. To przepis z rodzaju tych, które po krótkim czasie zna się na pamięć, żeby dowolnego popołudnia, nawet bez przygotowania, upiec coś dobrego. Ciasto jest idealne w sezonie letnim i jesiennym, chociaż udaje się również z mrożonymi owocami. Przepis dostałam od Czytelniczki - dziękuję Monice jeszcze raz za podzielenie się nim :) Nieskomplikowanych, dobrych przepisów nigdy za wiele - a ten właśnie taki jest. Jako, że mój piekarnik jest dosyć nieprzewidywalny i zdarza mu się grzać zbyt mocno, z termoobiegu skorzystałam tylko pod koniec pieczenia, dla równomiernego zarumienienia skórki. Myślę, że w przypadku tego ciasta można piec dowolnie, jak kto lubi, z użyciem termoobiegu lub bez. I tak nie jest szczególnie narażone na przesuszenie, ze względu na ogromną ilość owoców, co jest dodatkowym atutem zwłaszcza kiedy mówimy o bezglutenowym pieczeniu ;)




Składniki (na formę o śr. 24 cm):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej - u mnie 1 szkl. owsianej, 1/2 szkl. kukurydzianej i 1/2 szkl. ziemniaczanej*
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 600-1000 g ulubionych owoców**

* jak zwykle, polecam eksperymenty z mieszankami mąk; można spróbować użyć tylko dwóch rodzajów, pół na pół, ale wówczas jedną z mąk najlepiej aby była skrobia (ziemniaczana/kukurydziana/z tapioki) - dzięki niej ciasto mniej się kruszy
** u mnie ok. 800 g owoców, w tym: nektarynki, maliny i wiśnie; sprawdzą się również mrożone owoce, które wrzucamy do ciasta tuż przed przelaniem do foremki, bez rozmrażania


Wszystkie rodzaje mąki wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.

Jajka wbić do dużej misy, wsypać cukier i ubijać przez kilka minut, do uzyskania puszystej, jasnej masy. Cienką strużką wlewać do mieszanki olej, nieprzerwanie miksując. Wsypywać stopniowo mieszankę mąk, miksując na najniższych obrotach lub mieszając łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste.

Owoce umyć, osuszyć i pokroić (mrożonych nie rozmrażać). Większą część wymieszać z ciastem przy pomocy łyżki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch obsypać pozostałymi owocami. Piec w temperaturze 180 C, przez ok. 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

Bezglutenowa babka z owocami

Proste ciasto ucierane z owocami

Wilgotne bezglutenowe ciasto z owocami

Wilgotne owocowe ciasto ucierane bez glutenu

22 komentarze on "Bezglutenowe ciasto ucierane z owocami"
  1. Piękne zdjęcia - piękne i smaczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że ciasto tak wygląda bo jest naprawdę warte tych paru chwil potrzebnych na przygotowanie :)

      Usuń
  3. Ależ cudownie się u Ciebie prezentuje!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dzięki Tobie! Ostatnio moje ulubione ciasto na smutki i chwile z serii "mało-czasu-na-pieczenie" ;)

      Usuń
  4. Jeszcze jakiś czas temu "zwykłe" ucierane było moją zakalcową zmorą, na szczęście ostatnio klątwa została odczarowana i bez duszy na ramieniu mogę piec do ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście, bo ucierane to jeden z najłatwiejszych patentów na szybkie ciasto :D mnie się zdarzały w przeszłości takie "czarne serie" z sernikami, więc wiem o co chodzi ;)

      Usuń
  5. Im więcej owoców tym lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda prosto ale i cudnie zarazem :D Musi być smaczny, szczególnie z taką mieszanką mąk.
    Zapraszamy do nas na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to takie proste, domowe pieczenie - sama mam słabość do takich ciast :))
      Dziękuję! Już zaglądam :)

      Usuń
  7. Ale nadziane! Uwielbiam takie połączenia smaków i konsystencji <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo! Zmienilam ciut przepis, ale ciasto wlasnie wyglada z piekarnika i zachwyca zapachem! Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, też nie mogłam oprzeć się zapachowi tego ciasta podczas pieczenia. Bardzo proszę i smacznego! :)

      Usuń
  9. Przepiękne zdjęcia i prosty przepis tak mnie zachęciły, że dziś upiekłam to ciasto. Niestety mimo dokładnego odwzorowania przepisu i 40 min. w piekarniku ciasto okazało się zakalcem :(
    Jakaś wskazówka jak tego uniknąć? Włączenie termoobiegu? Wydłużenie czasu w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że ciasto się tym razem nie udało - wydaje mi się, że to czas pieczenia będzie tutaj winowajcą. Można użyć termoobiegu, wtedy ciasto piecze się szybciej :) Przy takich wypiekach najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze klejące, to chroni przed przedwczesnym wyjęciem z piekarnika. Mam nadzieję, że to następnym razem pomoże :)

      Usuń
  10. Czy z samej gryczanej wyjdzie ? Jakie bylyby wtedy proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie nie polecam piec większości rzeczy z jednego rodzaju mąki bezglutenowej, można spróbować ale ciasto będzie się prawdopodobnie mocno kruszyć. Proporcje będą zbliżone do tych w przepisie - Ok. 2 szklanek mąki.

      Usuń
  11. Wyszlo wspaniale! Zamiast maki kukurydzianej uzylam kaszki kukurydzianej. Zjedlismy z mezem 3/4 od razu ;) Dzieki za super przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny patent z tą kaszką - chodzi o taką całkowicie miałką, czy tą grubszą, przypominającą mąkę krupczatkę? :) Proszę bardzo, pozdrawiam!

      Usuń