Ciasto robiące prawdziwą furorę na blogach kulinarnych. Sama piekłam je wiele razy, więc zdecydowałam, że musi pojawić się i u mnie. To połączenie idealnie kruchego ciasta z owocami - i byłoby to zdecydowanie pyszne, choć przewidywalne zestawienie, gdyby nie rewelacyjna pianka. Przygotujecie ją szybko i bezproblemowo, a konsystencja ciasta Was zachwyci! Na zdjęciach widzicie wersję z malinami i borówkami, ale możecie użyć innych drobnych owoców, które lubicie. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi
składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli
ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części -
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można
zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%),
lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC
przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) lub 80g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko
wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć,
przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/
Zostań pierwszym komentującym!
Prześlij komentarz