Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka


Mój ulubiony, sprawdzony przepis na gofry, który powstał metodą prób i błędów. Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy. Testowałam przepis na gofrownicach o mocy 800W i 1200W i sprawdził się w 100%, należy tylko pamiętać, że im niższa moc gofrownicy, tym dłużej należy smażyć ciasto. Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na mleko. Polecam nie tylko alergikom! ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 350 ml wody
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 350-400 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa: 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)

W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu nie staną się "gumowe". Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

33 komentarze on "Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka"
  1. Ile gofrów z tego przepisu wychodzi ? :)
    Wszędzie szukam właśnie przepisu na takie chrrrupiące !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od typu gofrownicy, ale u mnie ok. 10 gofrów :)

      Usuń
  2. Gofrownicy u mnie brak - oj szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wyglądają te gofry! Tak dawno nie jadłam już gofrów... muszę je zrobić wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Rzeczywiście wyszły bardzo chrupiące. Pycha :) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że przepis się sprawdził! :)

      Usuń
  5. extra :) wyszły przepyszne i chrupiące :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Czyli nie tylko ja za nimi przepadam :D

      Usuń
  6. Wyszły przepyszne :) robiłam wersję bezglutenową i to najlepsze gofry jakie jadłam do tej pory. Jedynym mankamentem jest to, że miękną po jakimś czasie, ale pewnie jak wszystkie. Pozdrawiam i życzę dalszych wspaniałych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie mnie cieszą dobre wieści od osób, które wypróbowały przepis z bloga! Co do mięknięcia gofrów - niestety, chyba już taka ich natura, bo jeszcze nie spotkałam takich, które nie "wymiękłyby" po jakimś czasie od usmażenia...;) I cieszę się, że tak Ci posmakowały, bo to moje ulubione jak do tej pory! Dziękuję za motywację do działania, obiecuję że jeszcze wiele się na tym blogu ukaże! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Bardzo dobre, mam gofrownicę 760 W i ten przepis jest jednym z pierwszych, dzięki któremu gofry były naprawdę chrupiące i przy tym miękkie w środku, super! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna widomość! Również pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pyszne gofry, chrupiące! U nas w wersji bezglutenowej, zabrakło mi mąki gryczanej , uzupełniłam kukurydzianą, tez super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że wyszły takie dobre :) Właśnie o to chodzi, żeby nie być niewolnikiem przepisu, a radzić sobie z pomocą mąki, którą akurat się ma. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Bardzo fajny przepis i na pewno go także wypróbuje. Tym bardziej że nie wydaje się przesadnie skomplikowany. A im coś łatwiej zrobić tym lepiej. Sama stosuję różne przepisy i faktycznie są takie, jakie zawsze wychodzą. Od siebie dam jeszcze taki sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ - też prosty i sama także czasami go stosuję. Wszystko zależy od upodobań smakowych na dany dzień. Może ktoś lubi też gofry z czekoladą lub syropem klonowym ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy gofry z Twojego przepisu udadzą się, jeśli upiekę je w piekarniku? Miałabyś może jakieś dodatkowe wskazówki? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Niestety, nie mam doswiadczenia w wypiekaniu gofrow! Uzywasz specjalnych form? Zdaje sie, ze widzialam kiedys takie w Lidlu i mocno mnie zaciekawilo, jak smakuja upieczone w nich gofry ;) Co do ciasta, to wydaje mi sie, ze nie potrzebuje zadnych modyfikacji, powinno byc dobre po upieczeniu :)

      Usuń
  11. Zrobiłam te gofry z połowy porcji. Wyszły mi cztery duże sztuki i jeden "niedobitek" ;) Gofry są fantastyczne. Szybkie w przygotowaniu, bardzo chrupiące i sycące. Ten przepis jest dużo lepszy niż przepis na gofry pszenne z którego dotychczas korzystałam. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i baardzo się cieszę, że przepis nie zawiódł smaku osoby, która pamięta pszenne gofry ;)

      Usuń
  12. Wyszły rewelacyjnie: chrupiące i pyszne. Gofrownicę mam bardzo słabej mocy więc dłużej musiały w niej posiedzieć ;-) ale są naprawdę smakowite. Przepis zapisuję na przyszłość. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że niska moc gofrownicy nie okazała się problemem nie do przeskoczenia ;) Sama korzystałam z tego przepisu na różnym sprzęcie, żeby sprawdzić, czy za każdym razem da się uzyskać chrupiące gofry :) Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  13. Robimy tylko z tego przepisu:) Dziś dostałam takie na śniadanie na Dzień Mamy z bitą śmietany i truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mnie duma rozpiera, kiedy czytam ten komentarz :D z truskawkami musiały być chyba najlepsze na świecie...;)

      Usuń
  14. wyszly boskie !!! dziekuje ,ze dzieki Tobie ja i moje dzieci mogly sie nimi objadac!!!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - sama nigdy nie poprzestaję na jednym, haha ;)

      Usuń
  15. wyszly boskie !!! dziekuje ,ze dzieki Tobie ja i moje dzieci mogly sie nimi objadac!!!;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały przepis. Dziękuje! Mój mąż jak spróbował - zrobiłam bezglutenowe, to powiedział, że najlepsze jakie zrobiłam. Chruuuupiące jak żadne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Też je uwielbiam za tą chrupkość, na mleku nigdy mi nie wyszły takie, jak na wodzie - to magiczny składnik ;)

      Usuń
  17. Gofry bez glutenu? Jeszcze takich nie próbowałam. Muszę koniecznie je zrobić. Najczęściej przygotowuje takie zwykłe. Wiem też, że moja koleżanka robiła owsiane gofry i ciasto się przykleiło, ale to chyba wina urządzenia, bo miała jakieś słabe. Ja mam gofrownicę z wyższej półki (Profi) i nigdy nie miałam problemu z ich przygotowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne Gofry ja zastąpiła mąkę gryczana kukurydzianą i wyszły przepyszne lepsze niż takie normalne które do tej pory robiłam dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, sama chętnie skorzystam z takiej zamiany, jeśli zabraknie mi mąki gryczanej (osobiście bardzo odpowiada mi smak mąki kukurydzianej). Proszę bardzo i dziękuję za pozostawienie komentarza! :)

      Usuń