Biszkopty bezglutenowe i pszenne


Jedną z przekąsek, których szybko zaczęło mi brakować na bezglutenie były biszkopty. Lubię mieć taki lekko słodki "zapychacz" do kawy lub herbaty. Przyznam, że przed przejściem na dietę bezglutenową nie piekłam ich nigdy w formie ciastek! Jak to dobrze, że czasem okoliczności życia zmuszają do spróbowania nowych rzeczy - z czasem się to docenia ;) Dzisiaj biszkoptów nie muszę kupować, bo sama robię je kiedy tylko przychodzi nam na nie ochota. Najczęściej piekę zwykły, duży biszkopt z podstawowego przepisu i kroję na porcje, jak tort. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu, przygotowuję małe, okrągłe biszkopciki, idealne solo lub z ulubionym nadzieniem. Za pomysł na takie wykorzystanie klasycznego przepisu na biszkopt dziękuję Czytelniczce podpisującej się jako "M." :)


Składniki (na ok. 45 biszkoptów):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (pierwotnie: 3/4 szklanki mąki pszennej)
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej  lub innej skrobi (pierwotnie: 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej)


Notka: Aby uzyskać biszkopciki kakaowe - wystarczy 3 łyżki mąki (po 1,5 z kukurydzianej i z ziemniaczanej) zastąpić 3 łyżkami gorzkiego kakao.

Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki (i kakao, jeśli używamy) wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto - 1 kopiasta łyżka na 1 biszkopt. Na blasze układać jednorazowo 9 porcji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 170 ºC. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na chwilę do przestudzenia na blasze, a następnie ściągnąć na talerz. Biszkopty mogą lekko opadać w czasie studzenia.


Smacznego!



Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://www.mojewypieki.com/
7 komentarzy on "Biszkopty bezglutenowe i pszenne"
  1. Pięknie wyglądają :) Kiedyś robiłyśmy podobne i za bardzo się rozlały. Później już nie powtórzyłyśmy przepisu bo jakoś specjalnie nie lecimy na biszkopciki :) Co innego duży biszkopt przełożony kremem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne te biszkopciki. Na pewno wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, od razu widać, że pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam te biszkopciki, są wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń