Ciasto czekoladowe z cukinią


Przez długi czas nie lubiłam cukinii z tego samego powodu, dla którego teraz ją uwielbiam i chętnie wykorzystuję w kuchni. Jej "bezsmakowość" daje bowiem dużo możliwości. Cukiniowy urodzaj w tym roku jest widoczny na naszych talerzach prawie codziennie. Mieliśmy szczęście dostać masę cukinii wyhodowanych bez użycia nawozów sztucznych :) W związku z tym jemy potrawkę z cukinii na parze, spaghetti cukiniowe, grillowaną cukinię, zapiekankę z cukinią i ricottą, a na deser... ciasto cukiniowe. Wilgotne, esencjonalne, mocno czekoladowe, z dodatkowymi kawałkami czekolady w cieście i polewą. Cukinia nie jest ani wyczuwalna, ani widoczna - spędziłam trochę czasu wyszukując jej kawałków w upieczonym cieście, i nic! Nawet najbardziej wybredne dzieci nie zdołają znaleźć niczego podejrzanego ;) Mam wrażenie, że ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.
A dla tych , którym w tym roku cukinie nie przypadły w udziale, mam pocieszenie - można je zastąpić w przepisie startą dynią lub marchewką! Teraz już nie macie wymówek - ruszajcie do piekarników, bo warto ;)


Składniki (na formę 22 cm x 33 cm, u mnie tortownica o śr. 24 cm):

Ciasto:
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (350g - ja dałam 200 g)
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)
  • 3/4 szklanki kakao (ok. 60 g)
  • 2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady (użyłam mlecznej)

Polewa:
  • 70 g mlecznej czekolady
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany

Cukinię obrać ze skórki i jeśli jest bardzo dojrzała (ma liczne, twarde nasiona), wydrążyć środek. Pozostałą część warzywa zetrzeć na tarce.

W dużej misce miksować masło z cukrem, dodawać po trochę olej, dosypać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wbić kolejno jajka i zmiksować do połączenia. Do mieszanki dodawać na zmianę kwaśną śmietanę i mąkę, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypać startą cukinię, posiekaną czekoladę i mieloną kawę, dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut (w przypadku tortownicy o śr. 24 cm, piekłam przez 1h 15 min.) w temperaturze 165 ºC. Przed wyjęciem z piekarnika wbić wykałaczkę w środek ciasta - jeśli wyjdzie czysta (bez śladów mokrego ciasta), można zakończyć pieczenie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.

Przygotować polewę. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku o grubym dnie. Postawić na małym ogniu, dodać śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta. Polewa pozostaje miękka, nawet po wyjęciu ciasta z lodówki.

Smacznego!



Źródło przepisu (bez polewy): http://therepressedpastrychef.com/
10 komentarzy on "Ciasto czekoladowe z cukinią"
  1. mam zamiar dziś upiec ciasto też czeko + warzywa, ale z burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam kiedyś muffiny kakaowe z burakiem, były niezłe! ;)

      Usuń
  2. Wygląda szalenie apetyczne :) ciasta z cukinią jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro moja,znacznie uboższa w składniki,wersja bardzo nam smakuje,to Twoje ciasto znikłoby w okamgnieniu:)wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno zrobię, ponieważ wygląda wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym sobie... Wygląda tak kusząco intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa jestem smaku nigdy nie jadłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto czekoladowe z cukinią już zaliczyłam i było bardzo pyszne :D Twoje wygląda cudownie :D

    OdpowiedzUsuń