Prawdziwie letnia tarta, pełna sezonowych owoców. Custard to angielski krem przygotowywany z jajek i śmietany - sam w sobie ma bardzo delikatny, kremowy, niedominujący smak, dlatego stanowi idealne tło dla kwaśnych wiśni. Tarta kroi się łatwo, pomimo użycia dużej ilości owoców. Dobry pomysł na szybkie wykorzystanie zapasów wiśni :)
Składniki (na tartę o śr. 24 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- łyżka jogutru naturalnego lub kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 2 kubki wiśni
- 1/4 ciasta, rozkruszonego
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietanki 12%
- łyżka cukru
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i zagnieść na gładką masę. Uformować w kulkę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. W tym czasie wydrylować wiśnie.
3/4 schłodzonego ciasta użyć do wyłożenia formy na tartę. Pokryć spód i boki formy, ciasto ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ºC i piec spód do tarty przez około 30 minut (do zarumienienia ciasta po bokach). W czasie podpiekania spodu przygotować custard. Wymieszać dokładnie śmietanę, roztrzepane jajko i łyżkę cukru. Przyrumieniony spód do tarty wyjąć z piekarnika, wysypać na niego wydrylowane wiśnie i wlać mieszankę śmietankowo-jajeczną. Wierzch posypać resztą ciasta i tartę włożyć z powrotem do piekarnika. Piec kolejne 30 minut do stężenia nadzienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja: http://eatandrelish.com/
super przepis :) bardzo pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu bajecznie :)
OdpowiedzUsuń