Kruche ciastka bezglutenowe Mikołaja


Któregoś razu, kiedy wracałam w ciągu roku akademickiego na parę dni do domu, brat przywitał mnie tymi ciastkami. Okazało się, że podczas mojej nieobecności chyba zaczął mnie powoli zastępować... Piekł między innymi nasze ulubione ciasto czekoladowe i masę wymyślonych przez siebie ciasteczek. Muszę z bólem i żalem przyznać - pieczenie mu wychodzi, ja w jego wieku nie robiłam takich rzeczy ;) Trudno, wychowałam sobie konkurencję w domu, to mam. Korzystajcie śmiało z przepisu, proporcje co prawda zapisywał Mikołaj w szale twórczym, ale mama co jakiś czas zerkała na listę i wszystko było zgodne z prawdą :D Całkiem szczerze - te ciastka wyszły mu świetnie, liczę na to, że znowu będą na mnie czekały po powrocie do domu :)


Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 10 łyżeczek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w misce, wbić jajko i dwa żółtka, dodać posiekane masło i jogurt naturalny. Zagnieść wstępnie w misce, po chwili przenieść mieszankę na blat i dalej zagniatać, do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie urywać małe porcje ciasta, formować w kulkę, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec około 20 minut (do czasu, kiedy ciastka lekko się zrumienią), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego!
1 komentarz on "Kruche ciastka bezglutenowe Mikołaja"
  1. Super przepis na ciasteczka, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń