Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis tak kochany, że nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego; wykorzystywany w moim domu najczęściej ze wszystkich, które zebrałam. Ciasto udaje się zawsze, nawet bez jednego z jajek, czy ze zmniejszoną ilością któregoś ze składników- przygotowanie jest zupełnie bezstresowe, a brak mąki w przepisie sprawia, że nie da się uzyskać zakalca! Dodatkowo jest to ułatwieniem dla bezglutenowców- nie ma mąki, nie ma proszku, więc wszelkie problemy związane z przygotowaniem bezglutenowego ciasta mamy z głowy. Zauważyłam też, że wyjątkowo smakuje nie tylko mojej rodzinie, ale również gościom i znajomym, którzy mieli okazję je spróbować. Kiedy nie wiem co upiec, wybieram to ciasto i nie zdarzyło się, żeby nie zebrało wielu pochwał ;). Z wyglądu przypomina bardzo brownies ale moim zdaniem jest o wiele lepsze- ma lżejszą strukturę, zupełnie nie gliniastą, a smak tak samo mocno czekoladowy. Charakterystyczne dla tego ciasta jest zapadanie się podczas stygnięcia, nie należy się tym zupełnie przejmować. To jeden z tych przepisów, które MUSICIE wypróbować...
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g ciemnej czekolady
- 6 jajek
- 250 g cukru
- opcjonalnie: 4 łyżki ulubionego likieru (pomarańczowy, kawowy, migdałowy itd.)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC (z termoobiegiem 160 ºC). Masło pokroić na kawałki, czekoladę połamać na kostki i wrzucić do naczynia. Roztopić wszystko w kąpieli wodnej (lub użyć garnka o grubym dnie i postawić go na małym ogniu). Od czasu do czasu mieszać i zdjąć z ognia, gdy masa będzie jednolita. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, do uzyskania gęstego, jasnego kremu. Dodać likier i wymieszać. Do masy żółtkowej dodawać po łyżce przestudzoną masę czekoladową i mieszać. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, wyłożyć na masę i delikatnie wmieszać łyżką.
Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Piec przez ok. 45 minut (obserwować, czy wierzch ciasta nie zaczyna się przypalać; próba "suchego patyczka" jest nieprzydatna, ciasto zawsze jest bardzo mokre w środku). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić (ciasto zapadnie się w środku). Podawać samo, lub z dodatkiem bitej śmietany na wierzchu.
Smacznego!
Źródło przepisu: "Rozkosz dla wszystkich zmysłów. Czekolada"
Ciasto wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńObłędnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńAleż to musi być czekoladowa rozkosz dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńwidelczyk mnie oczarował!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pięknie :) Musi smakować cudownie intensywnie :)
OdpowiedzUsuńjak to cudownie wyglada! pyyyycha, na pewno wykorzystam Twoj przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Daj znać, jak upieczesz ;)
UsuńZrobiłam wczoraj to ciasto:-) Wszyscy goście zachwyceni. Niebo dla podniebienia. Dziękuję:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! :)
UsuńZrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło idealnie ale jak dla mnie troszkę za słodkie. Następnym razem bo napewno je zrobię dam odrobinę mniej cukru i będzie pycha. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńOczywiście ciasto jest z tych bardzo słodkich, na szczęście ilość cukru można regulować :) Bardzo się cieszę, że zmakowało!
UsuńJest booskie! Ale następnym razem też dam mniej cukru. Dzięki :D
OdpowiedzUsuńSuper, że wypróbowałeś/łaś przepis ;)!
UsuńCiasto jest w czołówce światowej. Można z czekoladą gorzką lub mleczną. Podane z lodami jest świetne.
UsuńTo prawda, lody też do niego świetnie pasują :)
UsuńRobię właśnie (chyba dziesiąty raz) dla mojego ukochanego, bo w wojsku gdzie pracuje już się koledzy domagają :P
OdpowiedzUsuńChłopaki jednak wiedzą, co dobre :D Pozdrawiam!
UsuńIle cukru, żeby nie było tak słodkie? 200 g?
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widać upieczone na bezę białko na górze czy to bita śmietana? Jeśli to białko, można tam dorzucić odrobinę cukru?
Można bez problemu zmniejszyć do 200 g, ale należy pamiętać że ciasto i tak będzie bardzo słodkie. W przypadku tego przepisu potrzebna jest spora ilość cukru, ponieważ w cieście nie ma mąki i jajka z cukrem podtrzymują strukturę wypieku. Na cieście jest śmietana, z bezą jeszcze nie piekłam, ale takie połączenie byłoby już nieznośnie słodkie.
UsuńBardzo fajna konsystencja, super zapach! Następnym razem dodam pół porcji cukru lub nawet mniej. Piekłam z termoobiegiem 30 min i to był wg mnie odpowiedni czas. Pozdrawiam serdecznie Lisia Kawiarenke.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pieczenie zakończone sukcesem! ;) No tak, ciasto zdecydowanie jest z tych bardzo słodkich, więc można pokombinować z cukrem. Fajne jest właśnie to, że czas pieczenia też można dostosowywać do tego, jaką konsystencję lubimy - ostatnio piekłam 30 minut ale bez termoobiegu i ciasto miało lekkie "błotko" od spodu (nie mylić z zakalcem, on tu nie wystąpi). Niektórzy byli zachwyceni taką strukturą i mówili, że jeszcze lepsze, niż zwykle ;) Również pozdrawiam :*
UsuńZrobiłam kolejny raz, dodałam 100 g cukru brązowego i wyszło super. Nie zaszkodzilo konsystencji ciasta! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację - nigdy nie redukowałam tak mocno cukru w tym przepisie, właśnie z obawy przed zmianą konsystencji ciasta. Teraz już wiem, że niepotrzebnie ;) Pozdrawiam!
UsuńCzy zamiast cukru mozna uzyc ksylitol?
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, ale skoro nawet bezy wychodzą na ksylitolu, to to ciasto tym bardziej powinno się udać ;)
UsuńCzy dla sześciu osób taka porcja będzie zadowalająca? ��
OdpowiedzUsuńCzy dla sześciu osób taka porcja będzie zadowalająca? ��
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńCzy to ciasto może posłużyć jako spód do ciasta z kremem? Będzie stabilne?
OdpowiedzUsuńTak, ciasto nie jest delikatne, więc spokojnie można na nie wyłożyć krem. Tylko po upieczeniu opada i ma trochę wyższe brzegi - warto o tym pamiętać ;)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis i przepyszne ciasto dziękuję za ten przepis ją w miejsce opadnięcia nakładam mus z gorzkiej czekolady i o ile nie jedzą go dzieci dodaję wiśnie z wiśniówki albo świeże maliny sprawdzają się też czarne porzeczki. Jest do bardzo wykwintny i stylowy deser.
OdpowiedzUsuńTak, ten "krater" na środku aż się prosi o wypełnienie czymś pysznym :) Owoce czy akcenty alkoholowe tylko podkreślą czekoladowość deseru, faktycznie świetnie pasują!
UsuńCiasto przepyszne i mega proste do zrobienia. Właśnie piekę drugi raz w tym tygodniu. Dzięki
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast wszech czasów! Cieszę się, że u Ciebie tak często się pojawia :) Pozdrawiam!
Usuń