Najlepsze ciasto czekoladowe, bez mąki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki

Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis tak kochany, że nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego; wykorzystywany w moim domu najczęściej ze wszystkich, które zebrałam. Ciasto udaje się zawsze, nawet bez jednego z jajek, czy ze zmniejszoną ilością któregoś ze składników- przygotowanie jest zupełnie bezstresowe, a brak mąki w przepisie sprawia, że nie da się uzyskać zakalca! Dodatkowo jest to ułatwieniem dla bezglutenowców- nie ma mąki, nie ma proszku, więc wszelkie problemy związane z przygotowaniem bezglutenowego ciasta mamy z głowy. Zauważyłam też, że wyjątkowo smakuje nie tylko mojej rodzinie, ale również gościom i znajomym, którzy mieli okazję je spróbować. Kiedy nie wiem co upiec, wybieram to ciasto i nie zdarzyło się, żeby nie zebrało wielu pochwał ;). Z wyglądu przypomina bardzo brownies ale moim zdaniem jest o wiele lepsze- ma lżejszą strukturę, zupełnie nie gliniastą, a smak tak samo mocno czekoladowy. Charakterystyczne dla tego ciasta jest zapadanie się podczas stygnięcia, nie należy się tym zupełnie przejmować. To jeden z tych przepisów, które MUSICIE wypróbować...

Składniki:
  • 125 g masła
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • opcjonalnie: 4 łyżki ulubionego likieru (pomarańczowy, kawowy, migdałowy itd.)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC (z termoobiegiem 160 ºC). Masło pokroić na kawałki, czekoladę połamać na kostki i wrzucić do naczynia. Roztopić wszystko w kąpieli wodnej (lub użyć garnka o grubym dnie i postawić go na małym ogniu). Od czasu do czasu mieszać i zdjąć z ognia, gdy masa będzie jednolita. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, do uzyskania gęstego, jasnego kremu. Dodać likier i wymieszać. Do masy żółtkowej dodawać po łyżce przestudzoną masę czekoladową i mieszać. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, wyłożyć na masę i delikatnie wmieszać łyżką.

Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Piec przez ok. 45 minut (obserwować, czy wierzch ciasta nie zaczyna się przypalać; próba "suchego patyczka" jest nieprzydatna, ciasto zawsze jest bardzo mokre w środku). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić (ciasto zapadnie się w środku). Podawać samo, lub z dodatkiem bitej śmietany na wierzchu.

Smacznego!

Wilgotne ciasto czekoladowe bez mąki

Bezglutenowe i bezmączne ciasto czekoladowe

Źródło przepisu:  "Rozkosz dla wszystkich zmysłów. Czekolada"
28 komentarzy on "Najlepsze ciasto czekoladowe, bez mąki"
  1. Ależ to musi być czekoladowa rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pięknie :) Musi smakować cudownie intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to cudownie wyglada! pyyyycha, na pewno wykorzystam Twoj przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Daj znać, jak upieczesz ;)

      Usuń
  4. Zrobiłam wczoraj to ciasto:-) Wszyscy goście zachwyceni. Niebo dla podniebienia. Dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! :)

      Usuń
  5. Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło idealnie ale jak dla mnie troszkę za słodkie. Następnym razem bo napewno je zrobię dam odrobinę mniej cukru i będzie pycha. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ciasto jest z tych bardzo słodkich, na szczęście ilość cukru można regulować :) Bardzo się cieszę, że zmakowało!

      Usuń
  6. Jest booskie! Ale następnym razem też dam mniej cukru. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wypróbowałeś/łaś przepis ;)!

      Usuń
    2. Ciasto jest w czołówce światowej. Można z czekoladą gorzką lub mleczną. Podane z lodami jest świetne.

      Usuń
    3. To prawda, lody też do niego świetnie pasują :)

      Usuń
  7. Robię właśnie (chyba dziesiąty raz) dla mojego ukochanego, bo w wojsku gdzie pracuje już się koledzy domagają :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chłopaki jednak wiedzą, co dobre :D Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ile cukru, żeby nie było tak słodkie? 200 g?
    Na zdjęciu widać upieczone na bezę białko na górze czy to bita śmietana? Jeśli to białko, można tam dorzucić odrobinę cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu zmniejszyć do 200 g, ale należy pamiętać że ciasto i tak będzie bardzo słodkie. W przypadku tego przepisu potrzebna jest spora ilość cukru, ponieważ w cieście nie ma mąki i jajka z cukrem podtrzymują strukturę wypieku. Na cieście jest śmietana, z bezą jeszcze nie piekłam, ale takie połączenie byłoby już nieznośnie słodkie.

      Usuń
  9. Bardzo fajna konsystencja, super zapach! Następnym razem dodam pół porcji cukru lub nawet mniej. Piekłam z termoobiegiem 30 min i to był wg mnie odpowiedni czas. Pozdrawiam serdecznie Lisia Kawiarenke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pieczenie zakończone sukcesem! ;) No tak, ciasto zdecydowanie jest z tych bardzo słodkich, więc można pokombinować z cukrem. Fajne jest właśnie to, że czas pieczenia też można dostosowywać do tego, jaką konsystencję lubimy - ostatnio piekłam 30 minut ale bez termoobiegu i ciasto miało lekkie "błotko" od spodu (nie mylić z zakalcem, on tu nie wystąpi). Niektórzy byli zachwyceni taką strukturą i mówili, że jeszcze lepsze, niż zwykle ;) Również pozdrawiam :*

      Usuń
  10. Zrobiłam kolejny raz, dodałam 100 g cukru brązowego i wyszło super. Nie zaszkodzilo konsystencji ciasta! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację - nigdy nie redukowałam tak mocno cukru w tym przepisie, właśnie z obawy przed zmianą konsystencji ciasta. Teraz już wiem, że niepotrzebnie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Czy zamiast cukru mozna uzyc ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam, ale skoro nawet bezy wychodzą na ksylitolu, to to ciasto tym bardziej powinno się udać ;)

      Usuń
  12. Czy dla sześciu osób taka porcja będzie zadowalająca? ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy dla sześciu osób taka porcja będzie zadowalająca? ��

    OdpowiedzUsuń