Sernik dyniowo - imbirowy


Łatwy w wykonaniu, charakterystyczny w smaku Pumpkin Ginger Cheesecake Pie. Zdecydowanie jesienny i bardzo aromatyczny :) Mocno wyczuwalne są w nim kawałeczki imbiru; osobom, które za nim nie przepadają polecam zmniejszyć jego ilość. Można go też całkowicie pominąć i doprawić masę ulubionymi przyprawami korzennymi. Co do spodu- typowo ciasteczkowy, bardzo dobry, ale jeśli zależy Wam na tym, żeby nic się nie kruszyło, wybierzcie tradycyjny kruchy spód (np. z tego przepisu). Polecam!

Składniki:

Spód:
  • 5 łyżek masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 kubka pokruszonych ciasteczek (ok. 170 g) - można je rozdrobnić w blenderze 
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ºC. Formę do pieczenia o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem. Połączyć wszystkie składniki i rozprowadzić równomiernie na dnie i bokach foremki (na wysokość 3/4 boku standardowej tortownicy). Piec, aż spód stanie się kruchy (ok. 12-15 minut), a następnie schłodzić do temperatury pokojowej (ok. 45 minut). 

Nadzienie:
  • 1/2 kubka cukru (w oryginale 3/4)
  • 60 g posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 225 g serka typu Philadelphia 
  • 2 duże jajka
  • 1/4 kubka pełnego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g puree z dyni

 Rozgrzać piekarnik do 180 ºC. Imbir posiekać (przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie) i połączyć z cukrem. Dodać kolejno serek, jajka, mleko, mąkę, gałkę muszkatołową i sól, cały czas mieszając do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Odłożyć 2/3 kubka mieszanki do szklanego naczynia. Pozostałą część połączyć używając trzepaczki z dyniowym puree. 

Wylać masę z dynią na przestudzony spód. Zamieszać pozostałą część mieszanki (odłożoną w szklanym naczyniu) i rozprowadzić na powierzchni ciasta, tworząc przy pomocy łyżki nieregularne zawijasy. 

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec, dopóki masa się nie zetnie (ok. 35-45 minut). Po wyjęciu położyć na kratce i studzić do temperatury pokojowej (ok. 2 godziny). Następnie włożyć na kilka godzin do lodówki (min. 4) - przed włożeniem okryć folią. 

Smacznego! 




Źródło przepisu: http://www.epicurious.com/
2 komentarze on "Sernik dyniowo - imbirowy"
  1. sernik to moje ulubione ciasto, ten dyniowy też za mną ostatnio chodzi, tylko czasu brak...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota :) Podoba mi się ogromnie, bo i dynię, i imbir uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń