Łatwy w wykonaniu, charakterystyczny w smaku Pumpkin Ginger Cheesecake Pie. Zdecydowanie jesienny i bardzo aromatyczny :) Mocno wyczuwalne są w nim kawałeczki imbiru; osobom, które za nim nie przepadają polecam zmniejszyć jego ilość. Można go też całkowicie pominąć i doprawić masę ulubionymi przyprawami korzennymi. Co do spodu- typowo ciasteczkowy, bardzo dobry, ale jeśli zależy Wam na tym, żeby nic się nie kruszyło, wybierzcie tradycyjny kruchy spód (np. z tego przepisu). Polecam!
Składniki:
Spód:
- 5 łyżek masła, roztopionego
- 1 i 1/2 kubka pokruszonych ciasteczek (ok. 170 g) - można je rozdrobnić w blenderze
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ºC. Formę do pieczenia o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem. Połączyć wszystkie składniki i rozprowadzić równomiernie na dnie i bokach foremki (na wysokość 3/4 boku standardowej tortownicy). Piec, aż spód stanie się kruchy (ok. 12-15 minut), a następnie schłodzić do temperatury pokojowej (ok. 45 minut).
Nadzienie:
- 1/2 kubka cukru (w oryginale 3/4)
- 60 g posiekanego kandyzowanego imbiru
- 225 g serka typu Philadelphia
- 2 duże jajka
- 1/4 kubka pełnego mleka
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 g puree z dyni
Rozgrzać piekarnik do 180 ºC. Imbir posiekać (przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie) i połączyć z cukrem. Dodać kolejno serek, jajka, mleko, mąkę, gałkę muszkatołową i sól, cały czas mieszając do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Odłożyć 2/3 kubka mieszanki do szklanego naczynia. Pozostałą część połączyć używając trzepaczki z dyniowym puree.
Wylać masę z dynią na przestudzony spód. Zamieszać pozostałą część mieszanki (odłożoną w szklanym naczyniu) i rozprowadzić na powierzchni ciasta, tworząc przy pomocy łyżki nieregularne zawijasy.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec, dopóki masa się nie zetnie (ok. 35-45 minut). Po wyjęciu położyć na kratce i studzić do temperatury pokojowej (ok. 2 godziny). Następnie włożyć na kilka godzin do lodówki (min. 4) - przed włożeniem okryć folią.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.epicurious.com/
sernik to moje ulubione ciasto, ten dyniowy też za mną ostatnio chodzi, tylko czasu brak...
OdpowiedzUsuńAleż pychota :) Podoba mi się ogromnie, bo i dynię, i imbir uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń