Aksamitny sernik różany z białą czekoladą

Sernik różany z białą czekoladą i serkiem mascarpone

Możesz zamknąć oczy i jeszcze zanim trafisz łyżeczką do niewielkiego słoiczka, już wiesz, co w nim znajdziesz - perfumeryjny, intensywny zapach konfitury różanej to coś, czego nie sposób pomylić z niczym innym. Osobiście szaleję za tym aromatem (i smakiem oczywiście!), więc koncepcja tegorocznego najlepszego-na-stole-i-w-całej-okolicy sernika świątecznego, wykrystalizowała się bardzo szybko. Jak zwykle przy spontanicznych wypiekach, wpływ na ewolucję przepisu miała zawartość mojej lodówki ;) Na całe szczęście zawieruszył się w niej serek mascarpone, który pasuje idealnie do tego sernika. Nadaje mu nieziemsko kremową konsystencję - to najbardziej "mazisty", a przy tym delikatny sernik na blogu. Struktura podkreśla bogaty aromat i smak płatków róży, wszystko tworzy spójną, elegancką i niebanalną całość. Co prawda brzegi mojego sernika nie przypiekły się może na najbardziej atrakcyjny kolor, ale to sprawka naturalnej, przygotowanej w domu tartej róży w cukrze. Oczywiście, z braku własnych przetworów, można zawsze nabyć taką konfiturę w sklepie. Zapewniam, że pomimo barwy, smak jest bezbłędny. Myślę, że tym deserem możecie zachwycić swoich gości podczas świąt :)



Składniki (na formę o śr. 20 cm):


Spód:
  • 20 g posiekanych migdałów
  • 55 g mąki owsianej (bezglutenowcy wybierają tą z certyfikatem)
  • 25 g cukru
  • 25 g masła

Masa serowa:
  • 500 g dobrego twarogu sernikowego lub 3-krotnie mielonego tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 30 g cukru
  • 3 duże łyżki konfitury z róży (ok. 90 g)
  • 85 g kwaśnej śmietany (u mnie 12%)

Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki konfitury różanej


Przygotować spód. Wszystkie składniki wymieszać w misce i szybko zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim spód tortownicy i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Dobrze schłodzone ciasto w włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, w 190 ºC. Spód powinien lekko się podpiec. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Przygotować masę serową. Białą czekoladę połamać na kawałeczki, umieścić w garnuszku z kwaśną śmietaną. Powoli podgrzewać, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści (nie gotować!). Odstawić do wystudzenia. Obydwa rodzaje sera zmiksować z przestudzoną masą czekoladowo-śmietanową i konfiturą różaną. Dodawać cukier i jajka po jednym, cały czas miksując.

Zagotować wodę w czajniku. Delikatnie natłuścić i obsypać mąką wewnętrzną stronę przestudzonej formy ze spodem do sernika (można pominąć, ale ułatwia to późniejsze oddzielenie sernika od blachy). Przelać do niej masę serową. Wrzątek przelać do jakiejkolwiek formy i wstawić na spód piekarnika - zapewni to pieczenie z parą wodną. Sernik wstawić na środkowe pięterko piekarnika, na kratce. Piec przez 60 minut w 170 ºC, a następnie skręcić temperaturę na 130 ºC i kontynuować przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchylić piekarnik i pozostawić go wewnątrz, do wystudzenia. Następnie przełożyć do lodówki i całkowicie schłodzić.

Sernik na koniec można oblać polewą. Czekoladę połamać i umieścić w garnuszku. Podgrzewać delikatnie, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Obserwować, kiedy polewa osiągnie gęstość pozwalającą na wygodne udekorowanie sernika (w dużej mierze zależy to od czekolady - czasem można jej użyć od razu, innym razem trzeba ją przestudzić). Polewę wylać na jego wierzch, a następnie nakładać wykałaczką małe porcje konfitury różanej. Włożyć na chwilę do lodówki, żeby czekolada szybciej stężała.



Smacznego!

Sernik z konfiturą różaną na mascarpone

Różany sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady

Delikatny sernik różany z polewą z białej czekolady
5 komentarzy on "Aksamitny sernik różany z białą czekoladą"
  1. Przyznam, że za sernikami nie przepadam, ale Twój prezentuje się obłędnie i może dzięki Twojemu przepisowi przekonam się do serników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet brak zaufania do różanych smaków przegrał z tak obłędnym wyglądem :D Spokojnie zjadłybyśmy po kawałku xD

    OdpowiedzUsuń