Tarta sernikowa z mango - bezglutenowa

Tarta z serem i galaretką mango

Dokładnie rok temu upiekłam tartę-emanację wszelkich tęsknot za słońcem. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że zdjęcia przeleżały na dysku rok, ale czuję, że teraz znowu jest idealny czas na ten przepis.
Deser jest lekki, przyjemnie łączy kilka konsystencji i znajdziecie w nim: serowe wnętrze z sokiem pomarańczowym, mnóstwo musu z mango i ukryte w bezglutenowym, kruchym spodzie wiórki kokosowe. Wszystko, czego trzeba, zdobyć można bez problemu nawet w środku długiej, polskiej zimy, a piekarnik włączycie tylko na etapie przygotowania spodu. Upieczcie ku uciesze, na rozjaśnienie ciemnych dni i zaspanych myśli :) 


PS standardowo na zdjęciach jest wersja bezglutenowa, ale spód można upiec też na mące pszennej.


Składniki (na tartę o śr. 24 cm):

Kruchy spód bezglutenowy:
  • 130 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 50 g dowolnej skrobi <u mnie ziemniaczana>, 40 g mąki gryczanej, 40 g kukurydzianej)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła, posiekanego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Masa serowa na zimno:
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 100 g białej czekolady
  • 600 g sera wiaderkowego (użyłam Pesidenta)

Galaretka mango:
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1 limonki (można zastąpić cytryną)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 300 ml pulpy z mango*
  • opcjonalnie: dosłodzić do smaku


* użyłam puszkowanego musu marki Doyal - jest dosładzany, dlatego nie dodawałam już cukru do galaretki na cieście.


Najpierw przygotować spód. Wszystkie rodzaje mąki przesiać z kakao do jednej miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich jednolite ciasto. Wykleić nim formę do pieczenia tarty (ja użyłam metalowej, z wyjmowanym dnem). Nakryć całość folią i wstawić do lodówki na ok. 2 h do schłodzenia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie zrobić masę serową. Do ceramicznej/szklanej miseczki wsypać żelatynę i zalać sokiem pomarańczowym. Pozostawić na 10 minut, do napęcznienia. Rozpuścić białą czekoladę połamaną na kosteczki - na palniku w garnku o grubym dnie lub w ceramicznej/szklanej miseczce, używając mikrofalówki. Zdjąć ze źródła ciepła i stopniowo, po łyżce dodawać ser, dokładnie mieszając.
Miseczkę z napęczniałą żelatyną delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej, lub stosując kąpiel wodną (czyli opierając miseczkę nad garnkiem z gorącą wodą), uważając, żeby się nie zagotowała. Do płynnej, jednolitej mieszanki dodawać stopniowo, po łyżce masę serowo-czekoladową. Kontynuować, aż do całkowitego połączenia. Masę serową wylać na ostudzony, kruchy spód i wyrównać. Włożyć do lodówki.

Przygotować galaretkę mango. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać sokiem limonkowym, zostawić na kilka minut do napęcznienia. Dolać ciepłą wodę i mieszać galaretkę z żelatyny, aż całkowicie się rozpuści. Stopniowo połączyć z musem mango. Przelać na masę serową i włożyć na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!

Tarta z galaretką mango i kokosem

Bezglutenowa tarta mango

Sernik na zimno z mango

Sernik na zimno z mango

Bezglutenowa tarta z mango

Bezglutenowy sernik na zimno

12 komentarzy on "Tarta sernikowa z mango - bezglutenowa"
  1. Czy da się zamiast żelatyny użyć agaru? Zwłaszcza do masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nigdy jeszcze tak nie robiłam, ale wiem, że się da :) Agar wymieszać z sokiem pomarańczowym, ale zamiast w misce to w garnuszku - po czym gotować mieszankę tak długo, żeby agar mógł się rozpuścić i aktywować. Dalej postępować tak jak w przepisie, czyli po łyżce dodawać masę serowo-czekoladową i mieszać. Tylko co do ilości agaru ciężko mi powiedzieć ile potrzeba, ale pewnie istnieją odpowiednie przeliczniki np. na opakowaniu konkretnego agaru ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, muszę wypróbować, ale mam w związku z tym jedno pytanie - formy o jakim wymiarze użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, faktycznie przez nieuwagę nie napisałam - użyłam standardowej formy na tartę (metalowej, z wyjmowanym dnem) o średnicy 24 cm :) Poprawiam, dzięki!

      Usuń
    2. Oo, super, dziękuję serdecznie za odpowiedź! Akurat taką mam, świetnie się składa :D

      Usuń
    3. Nie ma sprawy, powodzenia! :)

      Usuń
  3. Czy zamiast sklepowej pulpy z mango, moge po prosty zblendowac na papke 1mango?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można samemu zmiksować duże, dojrzałe mango (polecam też po tym przetrzeć mus przez grubsze sito - żeby pozbyć się ewentualnych "kłaczków").

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna galaretka. Brawo za piękne zdjęcia. ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję! Mango i światło zrobiły całą robotę ;)

      Usuń