Sernik z czekoladą i słonecznikiem w karmelu - na zimno

Sernik na zimno z prażonym słonecznikiem

Oczywistym było, że powoli nadchodzi sezon deserów na zimno, ale tegoroczna majówka mimo wszystko złamała wszelkie schematy w mojej głowie ;) Psychicznie przygotowałam się na przynajmniej kilka dni deszczu i trochę względnie dobrej pogody, może nawet na krótki rękawek, a tymczasem rekordowo długą majówkę spędziłam w pełnym słońcu, głównie poza domem. Stąd trochę mniej aktywności na blogu - ale nie znaczy to, że zupełnie odpuściłam na froncie kuchennym. W upale wystarczyło mi motywacji na stworzenie nowego sernika na zimno, łączącego smak waniliowy, z mleczną czekoladą i słonecznikiem w karmelu.
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, zrobienie takiego słonecznika w domu, to żadna filozofia! Nie musicie wyciągać patelni, ani termometru cukierniczego - mnie też było kiedyś ciężko w to uwierzyć, ale wszystko wystarczy zwyczajnie wymieszać i upiec na blasze. A kiedy już przekonacie się, jakie to proste, do jego przygotowania nie będziecie już nawet potrzebowali pretekstu w postaci sernika ;) Karmelowy słonecznik solo też jest super! Żeby nie było, sernik też mi się udał, podobno jest słodki w "sam raz" i ma ni mniej, ni więcej żelatyny niż potrzeba. Dzięki temu zachowuje stabilność ale pozostaje bardzo kremowy w konsystencji. W połączeniu z chrupkim słonecznikiem, deser nie do pominięcia - i łamiący schematy, w końcu sernik na zimno nie musi być owocowy :)



Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm):

Prażony słonecznik w karmelu:
  • 90 g płynnego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 225 g słonecznika

Spód:
  • 95 g herbatników pełnoziarnistych (bezglutenowcy wybierają te z certyfikatem bg)
  • 30 g płynnego masła

Masa serowa czekoladowa:
  • 300 g sera twarogowego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny (4 g) + 1/4 szklanki wody

Masa serowa ze słonecznikiem:
  • 300 g sera twarogowego
  • 175 ml śmietanki 30 %
  • 40 g cukru pudur
  • 10 g cukru waniliowego (ok. 1 łyżka)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny (7 g) + 1/4 szklanki wody

Przygotowania zacząć od upieczenia słonecznika. W tym celu słonecznik wymieszać w miseczce z roztopionym masłem i cukrem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C, równomiernie wyłożyć mieszankę na przykrytą papierem do pieczenia blachę i piec przez ok. 15 minut (i raczej nie dłużej!). W trakcie pieczenia przemieszać ziarna 1-2 razy, sprawdzając przy okazji, czy się nie przypalają. Wyraźnie zbrązowiały, skarmelizowany słonecznik wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do wystudzenia.

Następnie przygotować spód. Herbatniki rozkruszyć używając zamykanego pojemnika, dołączanego do blendera lub przesypać je do grubej reklamówki i potłuc dokładnie wałkiem. Po otrzymaniu drobnych, mniej więcej jednorodnych okruchów, wymieszać je z płynnym masłem. Przesypać na spód formy, docisnąć dokładnie, np. szklanką i włożyć na ok. 10-15 minut do piekarnika. Kiedy spód lekko się przyrumieni, wyjąć formę, odstawić do ostudzenia i wyłączyć piekarnik.

Masa czekoladowa. Twaróg zblendować z 50 ml śmietanki, na gładki serek. Pozostałe 100 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę i nakryć spodkiem. Po chwili wymieszać dokładnie, do całkowitego połączenia. Przelać do masy twarogowej, dodać cukier puder i ponownie zmiksować.
Na koniec w małej miseczce zalać żelatynę wodą, pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej (uważnie, żeby jej nie zagotować, ponieważ straci wówczas właściwości), wlać do masy serowej i od razu zmiksować zmiksować.
Przełożyć na spód formy i wyrównać. Włożyć do lodówki.

Masa ze słonecznikiem. Twaróg zblendować z 50 ml śmietanki, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę podobnie jak wcześniej, namoczyć w 1/4 szklanki wody, pozostawić na chwilę, po czym podgrzać, wlać do masy twarogowej i szybko zmiksować.
Ubić pozostałe 125 ml śmietanki i wraz z połową prażonego słonecznika, wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Przełożyć masę do formy, delikatnie wyrównać. Wierzch pokryć pozostałym słonecznikiem i zostawić na kilka godzin do stężenia.

Podawać schłodzony i przechowywać w lodówce. Przed podaniem, boki deseru oddzielić od formy przejeżdżając naokoło ostrym nożem. 


Smacznego!

Sernik czekoladowy bez pieczenia ze słonecznikiem

Bezglutenowy sernik na zimno z prażonym słonecznikiem

Sernik na zimno z karmelizowanym słonecznikiem

Sernik na zimno ze słonecznikiem bez glutenu

4 komentarze on "Sernik z czekoladą i słonecznikiem w karmelu - na zimno"
  1. mniammm wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam taki tylko cały z czekoladowym serkiem i na biszkopcie jako spodzie. Dałam też jogurt naturalny zamiast śmietany by trochę "odchudzić" ciasto. Pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne modyfikacje - dobrze wiedzieć, że w wersji odchudzonej też się udaje :) Cieszę się, że wyszło dobre!

      Usuń