Najłatwiejsza polewa toffi


Polewa powstała u mnie na potrzeby sernika z jabłkami, ponieważ nie chciałam używać gotowego syropu ze sklepu. Przepis jest prosty, krótki, sam sos powstaje w kilka minut i można z powodzeniem przechowywać go w słoiczku. Po pewnym czasie zaczyna się cukrzyć, aby przywrócić go do płynnej postaci wystarczy podgrzać. Warto mieć pod ręką, do ciasta, lodów, kawy, czy owsianki - zastosowań jest cała masa ;)


Składniki (na mały słoiczek):

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wymieszać brązowy cukier, śmietanę, masło i sól w głębokiej patelni (lub garnku). Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-7 minut cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dodać ekstrakt i gotować przez kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, sos lekko przestudzić i przelać do słoika.

Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.foodnetwork.com/
6 komentarzy on "Najłatwiejsza polewa toffi"
  1. Wyobraziłam sobie owsiankę z gruszką, prażonym sezamem i tym sosem...odpływam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym wpadła do Ciebie z łyżeczką i wyjadła trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem co mam powiedzieć. to jest po prostu doskonałe... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Niam, niam wygląda apetycznie :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam taka domowa polewa musi być pyszna, zjadłąbym jakieś ciacho z nią lub lody

    OdpowiedzUsuń